Jocul de societatea „Discover Bihor” este un concept unic în România. „Din câte știm noi, nu mai există niciun județ în România care să fi avut o astfel de inițiativă. Există jocuri de societate ce promovează atracțiile turistice naționale, însă sunt jocuri elementare, accesibile copiilor. „Discover Bihor este un joc educativ și de cultură generală”, a precizat Bántó Norbert, directorul AMD Bihor, instituția din cadrul Consiliului Județean, care deține drepturile de autor ale jocului.

De la Assassin’s Creed la „Discover Bihor”

Sütő Fanni și Paul Toderaș sunt orădenii care au gândit mecanica jocului. Cel din urmă este inginer al Ubisoft Entertainment, compania care a creat celebrul joc pe calculator, Assassin’s Creed. „Este diferit de ceea ce există pe piață. Tabla de joc este de fapt, harta județului. Pot juca două până la șase persoane, jucătorii fiind turiști. Fiecare jucător extrage un card pe care sunt marcate 5 locații în care trebuie să ajungă. Harta este împărțită în tot atâtea zone, fiecărei regiuni fiindu-i asociată o culoare. În fiecare zonă există un punct la care trebuie să ajungă un jucător și să activeze un card ce conține informații, pe care el trebuie să le rețină. La final va avea 5 carduri, și la ultima stație, adversarii pot ridica unul dintre carduri, să adreseze o întrebare folosind informațiile de pe acesta. Dacă știe să răspundă, jucătorul a câștigat. Dacă nu, se continuă jocul. E un joc de memorie. Jucătorul nu mai poate citi informațiile. Există doar variante ajutătoare. Dacă pășește pe un muzeu, are dreptul să ridice un card și să recitească informațiile”, a explicat directorul AMD, regulamentul jocului.

2000 de jocuri la dispoziția publicului

La conferința de lansare a prototipului, directorul AMD Bihor a făcut publice și costurile privind realizarea proiectului. „Vorbim despre un tiraj de 2000 exemplare (1000 în limba română /1000 în limba maghiară) la un cost de producție de 48,3 lei+TVA/bucată, la care se adaugă 40000 lei+TVA costuri privind conceptul, grafica, drepturi de autor. Valoarea totală este aproximativ 160000 lei. 13000 lei au provenit din sponsorizări”, a adăugat Bántó Norbert. Potrivit acestuia, jocurile se vor putea achiziționa, de săptămâna viitoare, la prețul de 85 lei/bucata, de la sediul AMD Bihor. „Vom investi aproximativ 1500 lei/lună pentru a promova jocul pe Facebook, nu doar în România ci și în Ungaria pentru că avem deja o înțelegere cu o firmă din Békéscsaba care se va ocupa de revânzare”, a spus Bántó Norbert. La începutul lunii octombrie, jocul va putea fi achiziționat și de pe site-ul discoverbihor.com/joc

News Bihor