Spectacolul Moromeții s-a născut în cadrul proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu scopul de a sprijini adolescenții defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. Spectacolul are la bază principalele capitole din volumul I al romanului, studiate în programa școlară. „Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de-a face cu dialoguri simpliste, ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare, o lume ce s-a dus, a murit, şi nu numai în România”, spune regizorul Gavriil Pinte. După succesul premierei din 30 iulie, echipa artistică pregătește, pentru luna septembrie, un turneu în județele Bihor, Satu Mare și în localitatea Gyula, Ungaria. „Este absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. Este surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă și bucăţile de lemn care devin actori”, spune actorul Florian Silaghi.

Programul turneului

În data de 9 septembrie, spectacolul va fi prezentat în parcul din fața Colegiului Național Octavian Goga din Marghita. În 10 septembrie, Moromeții se joacă în curtea Bisericii Înălțarea Domnului din Peștiș. În 11 septembrie, scena se mută mai aproape de publicul din Carei, în curtea Castelului Karoly, iar în 12 septembrie, elevii din Zalău sunt invitați în Curtea Artiștilor. În data de 13 septembrie, spectacolul se va juca în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea bihoreană Vadu Crișului, iar în 14 septembrie, Moromeții va avea două reprezentații pentru elevii români din Ungaria, în curtea Liceului Nicoale Bălcescu din Gyula. Elevii au acces gratuit, iar profesorii de limba și literatura română sunt invitați să li se alăture, pentru a susține, la finaluk spectacolului, sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema romanului.

Teatrul din Cetate

Trupa Arcadia a Teatrului Regina vă invită să celebrați venirea toamnei alături de personaje colorate și vesele, în Cetatea Oradea unde, pe parcursul lunii septembrie sunt programate următoarele spectacole: 4 septembrie și 22 septembrie, de la ora 11 (în Amfiteatru) –  Hansel și Gretel; 20 septembrie, de la ora 11 – Povești populare maghiare, 24 septembrie, Povești populare rusești; 15 septembrie și 26 septembrie, de la ora 11 – Mic sau mare?; 16 septembrie, 18 septembrie, 20 septembrie, de la ora 19:00 (în Sanțul Cetății) – Moromeții – lectură performativă; 17 septembrie, ora 11 (în Amfiteatru) – Isprăvile lui Păcală; 19 septembrie, 29 septembrie, de la ora 11 – Apolodor, pinguinul călător; 25 septembrie, ora 20 (la Pontonul din Cetate) – Visul unei nopți de vară, Scenele meșteșugarilor.

Veres Diana