Muzeul Țării Crișurilor va deschide, începând cu această toamnă, primele expoziții permanente amenajate la etajul I al noului sediu. Concepute sub forma a trei conferințe de presă, lansarea spațiilor expoziționale reprezintă pașii spre revenirea la identitate a instituției de cultură. „Pași spre revenirea acasă înseamnă, în primul rând, introducerea expozițiilor permanente, treptat, și în al doilea rând, readucerea patrimoniul pe care îl deținem către public. În sfârșit va putea fi admirat. Ne-am gândit să inaugurăm, în primul rând, Lapidariul – o realizare specială. Consiliul Județean a asigurat, în acest mandat, finanțare continuă pentru lucrări, iar din decembrie 2017, prin proiectul depus pe POR, s-au făcut lucrări de amenajări la parter – lapidariu, etajul I – expoziții permanente ale secțiilor Științele Naturii, Arheologie și Istorie”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Lapidariul hitech

În lapidariul inaugurat luni, pietrele descoperite de arheologi în Cetatea Oradea, în zona Cefa și Beiuș, prind viață. Restaurate, obiectele își vor spune istoria, prin machetele ce se înfățișează vizitatorilor, dar și prin scurte reprezentări 3D. „Cunoaștem puține lucruri despre monumentele medievale. Aceste pietre seci vor căpăta viață, ele reprezintă arhitectura ecleziastică, romanică și gotică. Au fost reconstituite și se vor înfățișa vizitatorilor sub forma unor reprezentări 3D. Ele trebuie apreciate pentru că avem în județul Bihor, monumente care ascund o istorie impresionantă”, a spus Doru Marta, specialist al complexului muzeal. Fiecare obiect expus va fi însoțit de informații și reprezentări, ce vor fi disponibile la o simplă atingere a unui ecran.

10 milioane euro, investiții din fonduri europene

„Din 2010 până în 2016, lucrările au fost întrerupte. Am promis că într-un an terminăm clădirea. Astăzi, în noul sediu avem 14.300 metri patrați suprafață utilă din care peste 6000 metri patrați sunt destinați expozițiilor permanente, 6000 metri patrați sunt alocați depozitelor și 2000 metri patrați, expozițiilor temporare. Va fi un edificiu de cultură important nu doar pentru locuitorii județului Bihor ci pentru toți cei care vor vizita județul”, a precizat vicepreședintele Ioan Mang, prezent la inaugurare. În perioada 2018-2019 au fost organizate licitații pentru amenajarea expozițiilor permanente ale secției Artă. „În 2016, ne-am propus să alocăm banii pentru finalizarea proiectului Reparații capitale și amenajări interioare. Dincolo de faptul că banii nu sunt niciodată suficienți, am reușit să asigurăm aproximativ 10 milioane euro pentru amenajarea Muzeului Țării Crișurilor. De asemenea, prin programul RO-HU, județul Bihor și județul Hajdú-Bihar au atras 40% din fondurile alocate în programul transfrontalier celor 8 județe, de o parte și de alta agraniței. O parte dintre aceste fonduri au asigurat continuarea lucrărilor la muzeu. Sunt convins că până la finalul lunii septembrie, etajul I, cu expozițiile permanente, va fi redat publicului”, a spus președintele Pásztor Sándor.

Lapidariul va fi la dispoziția publicului, începând de marți, 25 august, la demisolul Muzeului Țării Crișurilor, ce se anunță, de pe acum, o unitate culturală vie.

Veres Diana