Ediția din acest an a festivalului Fereastră deschisă spre Europa a avut loc în condiții speciale. Zeci de voluntari au fost dispuși, sâmbătă, în comuna Borș să supravegheze buna desfășurare a evenimentului. Pe terenul de fotbal din localitate, unde la ora 9.30 au fost aduse trei care alegorice, zeci de voluntari s-au asigurat că accesul vizitatorilor se face în conformitate cu măsurile impuse de starea de alertă.

În incinta stadionului, portul măștii de protecție a fost obligatoriu, iar distanțarea socială a fost limitată la 2 metri. Accesul publicului în zona de stationare a celor 3 care alegorice s-a făcut pe culoare stabilite, și în număr limitat la 15 persoane. După spectacolele de dans popular, majorete și dans modern, pe scenă a urcat artista Tóth Andi, câștigătoare a emisiunii X Factor Ungaria.

Caravana carelor alegorice, admirată din prispa casei

La ora 14, cele trei care alegorice reprezentând coroana Sfântului Ștefan, un altul comun al județelor Bihor și Hajdú-Bihar, înfâțișându-l pe Sfântul Ladislau, și unul reprezentând o vulpe, personaj de desene animate, au pornit spre Valea Ierului. „Pentru scurte perioade de timp, carele alegorice s-au oprit în Biharia, Tămășeu, Roșiori, Diosig, Săcueni, Adoni/Tarcea, Valea lui Mihai, de unde, duminică s-au întors în Ungaria”, a spus Szabó József, președintele AMD Bihor, organizatorul evenimentului. Pe tot parcursul, caravana a fost însoțită de polițiști și jandarmi. Pentru a respecta măsurile impuse de starea de alertă, mulți dintre bihoreni au preferat să urmărească spectacolul de culoare, de la geam sau din poarta gospodăriilor.

 

 

Veres Diana