Conform unui comunicat transmis de administrația publică județeană, „în ședința din 19 august 2020, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din București, entitate ce funcționează pe lângă Ministerul Finanțelor Publice, a autorizat contractarea unui credit în valoare de 50 milioane lei de către Consiliul Județean Bihor. Finanțatorul împrumutului este Banca Comercială Română, durata contractului fiind de 15 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani de la data semnării contractului. Rambursarea creditului va fi efectuată după perioada de grație, în 47 de rate egale. Creditul va fi contractat cu o rata variabilă a dobânzii ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,3%. De asemenea, instituția bancară va percepe un comision de 0,25% din valoarea totală a creditului, plătibil la prima tragere.”

Credit pentru proiecte de investiții

Împrumutul va asigura resurse financiare pentru realizarea a 7 investiții, a căror documentații tehnico-economice au fost aprobate prin hotărâri de consiliu județean. Pe lista cu proiecte figurează Campusul școlar pentru învățământ special din municipiul Oradea (16 milioane lei), Reparații capitale la viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor din Oradea, strada Republicii nr. 35 (16 milioane lei), Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 795 Salonta-Tinca (7 milioane lei), Reabilitare și modernizare Drumuri Județene DJ 764A și DJ 108J, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (2,4 milioane lei), Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 108K, parte a Traseului Regional Transilvania Nord (0,6 milioane lei), Reabilitare și modernizare Drum Județean DJ 792A Beliu-Tinca-Leș (4 milioane lei), Construire pod peste Crișul Repede în localitate Bulz (4 milioane lei). „Acestea sunt proiecte concepute în anii precedenți, unele deja în implementare. Odată ce plenul Consiliului Județean Bihor a votat în unanimitate acest credit, iar Comisia de Autorizare ne-a dat undă verde, practic, există asigurată continuitatea acestor proiecte”, a precizat președintele Pásztor Sándor.

Reprezentanții Consiliului Județean transmit că, pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, gradul de îndatorare al județului Bihor se află sub limita legală de 30%.

Veres Diana