Incursiunea în noul spațiu expozițional de la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se va realiza, etapizat, sub forma unor conferințe de presă desfășurate sub genericul „Pașii revenirii acasă”, anunță conducerea Consiliului Județean Bihor. Amenajat după proiectului arhitectului maghiar Wagner Péter, etajul I se va prezenta publicului vizitator sub forma unui ansamblu unitar, ce va încorpora secțiile Științele Naturii, Arheologie și o parte a celei de Istorie. „În ciuda situației generată de pandemia COVID-19, considerăm că putem să stabilim etape ale inaugurării lapidariului și etajului I. Conferințele de presă le vom organiza sub genericul „Pașii revenirii acasă”, ce semnifică, din punctul nostru de vedere, pașii pe care i-am parcurs prin revenirea la noi înșine ca instituție muzeală deschisă și publicului”, transmite Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Prima inaugurare cu presa va avea loc în 24 august

Inaugurarea lapidariului este programată pentru data de 24 august, pentru ca secțiile Științele Naturii și Arheologie/Ev Mediu să fie deschise pe 8, respectiv 17 septembrie. Arhitectura celor 3000 de metri patrați de la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor a fost astfel concepută încât să includă nu doar dispunerea pereților separatori, ci și mobilierul, vitrinele și alcătuirea spațiilor expoziționale cu tehnologia aferentă. Muzeul va fi unul interactiv în care vizitatorii vor putea accesa o serie de info chioșcuri, touchscreen-uri cu informații necesare despre sala în care se află și exponate. „Vom inaugura o expoziție care va fi foarte interesantă pentru orădeni și bihoreni pentru că se folosesc tehnologii moderne, digitală și 3D”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor

Lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se execută în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.645.912,92 lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei.

Veres Diana