Coordonatorul sistemului medical din județ, dr. Gheorghe Carp, șeful Direcției de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, și prefectul Dumitru Țiplea au transmis, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele date privind situația și evoluția pandemiei în Bihor. „Avem 1564 de cazuri în Bihor, iar 719 sunt active. De la debutul pandemiei, situația se prezintă astfel: 62% dintre cazuri provin din mediul rural; 62% dintre pacienți sunt femei, și un procent de 62% dintre pacienți au sub 50 de ani”, spune dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. În județul Bihor, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 56 de îmbonăviri. Într-un centru de îngrijire de la Băița, 26 din cei 74 asistați și 5 din cei 36 de angajați au fost diagnosticați cu coronavirus. „Credem că la Băița, sursa îmbolnăvirilor este personalul de îngrijire. Este primul cămin în care avem depistați și angajați și beneficiari. Lucrăm la evaluarea de risc și, în cursul zilei de astăzi, se va decide dacă se impune carantinarea zonală”, a adăugat dr. Rahotă.

Scenarii sumbre pentru evoluția pandemiei

Din totalul cazurilor active, cele mai multe, 260, sunt în Oradea, 38 în Beiuș, 32 în Nucet, 29 în Oșorhei, 23 în Sânmartin. „Situația este mult mai gravă decât cea pe care am avut-o în starea de urgență. Ne-a surprins ritmul în care evoluează infectările. Dacă se menține această evoluție, cu o probabilitate de 95%, până în 20 august vom avea 1000 de cazuri active, iar până la 31 august 2020, 1600. Este o legendă faptul că 50% dintre bolnavi sunt asimptomatici. Statisticile noastre se bazează pe observații clinice și pot spune că 10% sunt asimptomatici, 30% manifestă forme ușoare, iar 60% prezintă forme medii și severe”, a precizat dr. Gheorghe Carp. Coordonatorul sistemului județean de sănătate spune că majoritatea celor diagnosticați au participat la întruniri religioase, unde nu s-a ținut cont de distanțarea socială. „30% s-au întors din concedii bolnavi, iar restul au contactat virusul la întruniri gen petreceri, nunți, botezuri. În acest ritm, într-o lună de zile, sistemul medical va fi copleșit”, a admis Gheorghe Carp. Medicul spune că, în această perioadă, spitalele din Aleșd, Salonta și Marghita au detașat personal medical la Oradea pentru o mai bună coordonare a activității. Prefectul face apel la conștiința bihorenilor pentru a limita îmbolnăvirile. „5340 de persoane și 607 societăți comerciale au fost verificate. La acțiunile desfășurate au luat parte peste 1800 de cadre MAI. Au fost aplicate 531, iar cuantumul amenzilor depășește 250 mii lei. Am cerut intensificarea acțiunilor în spațiile publice pentru a limita infectările. Suntem într-un sistem de transmitere intracomunitară extins, și apelăm la conștiința bihorenilor. Școlile trebuie să înceapă în luna septembrie, altfel un părinte va fi obligat să rămână acasă. Tot sistemul, inclusiv cel economic, va fi dat peste cap”, a spus Dumitru Țiplea.

În prezent, 398 de pacienți confirmați sunt internați. Dintre aceștia 17 se află pe secția de terapie intensivă. Ministerul Sănătății a aprobat ca Spitalul de Recuperare din Felix ( 150 paturi) să fie unitate suport pentru Municipalul din Oradea, iar Spitalul din Beiuș va putea prelua 20 dintre cazurile confirmate în acea zonă.

Veres Diana