Vineri, la ora 15, se dă startul Raliului „Drumul Vinului 2020”. Unicul raliu de regularitate din România va porni de la Lotus Retail Park, iar prima etapă va propune celor 30 de echipaje înscrise la startul acestei ediții, traseul Oradea – Diosig, pe o distanță de aproximativ 47 km. „Traseul special alcătuit conduce spre satul celor 1000 de pivnițe, pe drumul pe care, negustorii de sare din nordul Transilvaniei, poposeau să își ostoiască setea cu o ulcică de vin în racoarea pivnițelor. În cei peste 1000 de ani de la prima atestare, „drumul sării” a devenit „drumul vinului”, iar satul Sălacea, principalul loc de depozitare al sării din nordul Transilvaniei și de popas pentru negustori, este recunoscut și apreciat pentru bogata plantație de viță de vie. Vom urma o bună parte din drumul carelor pline de sare, pe vechea albie a râului Eriu, astăzi Ier”, au transmis organizatorii. La ora 16:15 este programată o vizită la Castelul Zichy, iar la 17:30, se va da startul celei de-a II-a etape. Echipajele vor parcurge aproximativ 65 kilometri, pe traseul Diosig-Oradea. „Măsurătorile pe traseu se fac cu ajutorului transmițătorului miniGPS, un echipament terminal pentru colectarea și transferarea datelelor de navigație către server. Acesta transmite atât locația vehiculului în timp real cât și viteza de deplasare”, au spus organizatorii.

Un eveniment automobilistic cu tradiție

Raliul va continua sâmbătă dimineața, de la ora 9, când va începe etapa cu numărul III. Concurenții vor avea de parcurs aproximativ 103 kilometri, pe traseul Oradea – Otomani. De la ora 15, se dă startul celei de-a IV-a etape, aproximativ 112 km, de la Conacul Komaromi (Otomani) spre Oradea (Lotus Retail Park). Agenția de Management al Destinației este, de trei ani, unul dintre cei mai importanți parteneri ai evenimentului. „Prin instituțiile subordonate, Consiliul Județean Bihor s-a implicat în organizarea acestui eveniment. Este pentru a treia oară când suntem alături de raliul, care reușește să promoveze destinații turistice din județul Bihor. Etapele de sâmbătă promovează Castelul Komaromi din Otomani, dar și regiunea Marghita – Pădurea Neagră – Aleșd, traseul ales de organizatori pentru revenirea în Oradea”, ne-a spus Bántó Norbert, directorul AMD Bihor.

Raliul „Drumul Vinului 2020” este un eveniment organizat de Retromobil Club România-Filiala Oradea, și se desfășoară în perioada 17 iulie -18 iulie. Clasificarea evenimentului nu se bazează pe viteza maximă sau timpii cei mai scurţi, ci pe respectarea vitezei medii impuse. Aceasta nu va depăşi 50 km/oră pe drumuri naţionale şi judeţene și 80 km/oră pe autostrăzi şi drumuri închise circulaţiei. Cele patru etape ale raliului măsoară aproximativ 325 km. Conform regulamentului, în concurs sunt acceptate automobile Ancester, fabricate până la 31 decembrie 1904; Veteran, fabricate între 1 ianuarie 1905-31 decembrie 1918; Vintage, fabricate între 1 ianuarie 1919 şi 31 decembrie 1930; Post Vintage, 1 ianuarie 1931-31 decembrie 1945; Post War, 1 ianuarie 1946-31 decembrie 1960; automobile fabricate între 1 ianuarie 1971-31 dec 1980; 1 ianuarie 1981 şi limita de 30 de ani vechime.

Veres Diana