Unul dintre promotorii tradițiilor, Asociația Ér Hangja a finalizat, recent, câteva proiecte finanțate de Direcția Social Comunitară. Scopul acestora a fost prezentarea tradițiilor, care continuă să trăiască în Valea Ierului.

Unul dintre proiectele derulate, în această perioadă, de Asociația Ér Hangja, propune prezentarea, în format video, a caselor-muzeu din regiune. Patru filme, realizate sub forma unor scurtmetraje, aduc în fața publicului istoria Muzeulului satului Curtuişeni, a Casei muzeu din Galoşpetreu, a Casei Jeler din sec. XIX. din Sălacea, dar și informații privind casa de expoziţii din Otomani. „Prin realizarea proiectului am urmărit dezvoltarea turismului în regiune. Scurtmetrajele au fost publicate pe rețelele de socializare ale asociației, pe canalul YouTube, dar și pe site-ul organizației. Au fost împărțite și broșuri ce prezintă informații despre aceste destinații turistice”, au transmis realizatorii proiectului „Descoperă casele-muzeu din Valea Ierului, finanțat de DSC Bihor.

Cel de-al doilea proiect derulat de Asociația Ér Hangja, intitulat, „Albumul dansului popular din Valea Ierului” prezintă ansamblurile populare maghiare din regiune. „Pregătim realizarea a zece videoclipuri, și a unui album digital de fotografii, care să transpună, în imagini, istoria culturii maghiare în Valea Ierului. Și aceste materiale vor fi publicate pe rețelele socializare”, au precizat reprezentanții Asociației Ér Hangja.

Proiect educativ intitulat ,,Minute verzi”

Pentru a atrage atenția locuitorilor din Valea Ierului asupra mediului înconjurător și a protejării acestuia, membrii asociației au realizat un material video în care au prezentat importanța colectării selective și metodele folosite de specialiști pentru reciclarea deșeurilor. „Am beneficiat de sprijinul autorităților locale, dar și de specialiști din cadrul serviciului public de salubrizare: AVE și EcoBihor. Cu ajutorul informaţiilor primite s-a realizat videoclipul educativ cu instrucţiuni privind colectarea selectivă. Localnicii au primit informații actuale și reale despre impactul pe care îl poate genera atitudinea adecvată în acest domeniu. Oamenii vor deveni mai atenți când vine vorba de colectarea deșeurilor, iar orașul Săcueni poate deveni astfel, mai curat”, au precizat reprezentanții Asociației Ér Hangja.

Mădălina Venter