12 instituții muzeale din Ungaria, România, Slovacia și Serbia au fost nominalizate la premiul Expoziția Anului 2020: Muzeul Janus Pannonius din Pécs (Primele sate – Lumea pierdută a neoliticului din sudul Transdanubiei); Muzeul Național din Košice (Expoziția memorială Márai Sándor); Muzeul Déri din Debrețin (Călărețul Kaganului sau renașterea unui călăreț blindat avar); Muzeul Istoric din Budapesta – Muzeul Kiscelli din Budapesta (expoziția Strălucești! Moda și glamour); Muzeul de Protecția Mediului și Managementul Apei din Ungaria (Muzeul apei); Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal (expoziția „Iată, pe mine însumi m-am găsit!”. Ady Endre și Oradea); Galeria Națională Maghiară – Muzeul de Artă din Budapesta (Fiecare trecut este trecutul meu#secoluldouăzeci#fotoprivat#fortepan); Muzeul Național Maghiar (Clara – Rotschild Klára regina modei din spatele cortinei de fier); Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szennai Skanzen, (expoziția Terenul Poveștilor – Galerie vizuală); Muzeul Național Evanghelic (Luteran) din Ungaria (Cine sunt sașii din Szepes? Identitatea sașilor din comitatul Szepes); Muzeul din Municipiul Topolya (Serbia), cu expoziția A fost odată un teatru … și Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szentendre, cu expoziția 51 de luni.

„După selecție, primele trei muzee nu au fost acceptate, Muzeul Memorial „Ady Endre” numărându-se însă printre cele care au reușit să treacă în etapa a doua”, a transmis conducerea Muzeului Țării Crișurilor, care precizează că cele două premii mari și mențiunile de la această competiție vor fi prezentate în cadrul unui eveniment programat pe 26 septembrie, la Muzeul Național din Budapesta.

Muzeul Memorial „Ady Endre” din Oradea s-a redeschis publicului în luna februarie a acestui an, iar expoziția nominalizată a fost realizată în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Literar Petőfi din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari.

Veres Diana