Autorul textului „Șarpele în iarbă”, Alan Ayckbourn, este un dramaturg britanic prolific, care a scris peste 80 de piese de teatru. Se spune despre Sir Ayckbourn că este cel mai jucat dramaturg al zilelor noastre, deținător a numeroase distincții, iar cea mai recentă piesă a sa, „Anno Domino”, regizată de el însuși, este disponibilă online în variantă radiofonică.

„Piesa „Șarpele în iarbă”, este un thriller psihologic care ademenește prin subtilitatea intențiilor personajelor și prin profunzimea mozaicului de emoții ce potențează tensiunea și suspansul care pot fi resimțite pe parcursul întregii povești”, transmite Ramona Nemeș, secretar PR al Teatrului Regina Maria. Două surori pe care distanța, dar mai ales amintirea unei copilării nefericite, le-a ținut departe una de cealaltă, se reîntâlnesc după moartea tatălui lor. Am putea crede că această întâlnire este una terapeutică, prin care traumele emoționale ale celor două femei vor fi alinate, însă apariția fostei infirmiere a tatălui, provoacă o răsturnare de situație surprinzătoare. Premiera Trupei Iosif Vulcan reprezintă o noutate, în România, prin modului în care este realizat spectacolul. Din cauza restricțiilor impuse de epidemia de COVID-19 nu a fost permisă organizarea evenimentelor în spații închise, astfel abilitățile inovatoare ale membrilor echipei artistice s-au îndreptat spre o premieră online. Spectacolul este primul proiect de regie pe care și-l asumă Sebastian Lupu după revenirea pe scenă, și recuperarea în urma unui anevrism cerebral. „E o imensă plăcere să fii împreună cu colegii tăi și să zămislești o poveste de care se vor bucura atâția spectatori! Fac asta de 23 de ani și de fiecare dată e o sărbătoare unică și atât de personală. Dar când se întâmplă să fiu și cel care are privilegiul de a fi „zămislitorul principal”, când colegii tăi, frații tăi, cei cu care trăiești și te hrănești de zeci de ani pe aceeași sfântă scândură, se lasă îndrumați si cuceriți de felul în care spui tu povestea și îți acordă toată încrederea, aruncându-se cu ochii închiși într-o aventură pe care doar tu o cunoști inițial, ei bine, atunci există toate șansele să se nască un spectacol cu totul și cu totul special”, admite Sebastian Lupu.

Din distribuție fac parte actrițele Mirela Niță Lupu, Anda Tămășanu și Angela Tanko. Scenografia este semnată de Oana Cernea, iar muzica de Romeo Rîmbu. „Miriam este un amestec de iubire, interes, pasiune, manipulare, sinceritate, fățărnicie, dăruire, egoism, o adevărată provocare. „Șarpele în iarbă” a adunat oameni pasionați și dedicați și sunt convinsă că va fi iubit la fel de mult de spectatori precum îl iubim noi, cei care îi dăm viață”, spune Mirela Niță Lupu. „Acest spectacol înseamnă o echipă dedicată, pasionată și foarte dragă mie, care a lucrat unit și metodic. Alice este pentru mine o provocare surprinzătoare”, a precizat actrița Anda Tămășanu. „Scenografia spectacolului a fost o ciudată provocare pentru mine. A trebuit să adaptez un spațiu care să răsufle deodată cu textul și cu ideile regizorale ale lui Sebastian Lupu. Cu toate acestea într-un anumit sens „distanțați” cred că învățăm mereu să fim o echipă, ne apropiem în idei, în artă, creăm o atmosferă pe care vrem să o transmitem și celorlalți”, a spus scenografa Oana Cernea.

Biletele s-au pus în vânzare doar pe platforma www.bilete.ro

Cu o oră înainte de începerea transmisiunii, cei care au achiziționat tichete vor primi, prin e-mail, link-ul prin care vor avea acces la video. Filmarea va fi încărcată pe canalul YouTube și va putea fi vizionată, sâmbătă, doar de la ora 19. Următoarea reprezentație online va avea loc pe 26 iulie, de la aceeași oră.

Veres Diana