Luni, preşedintele Pásztor Sándor, administratorul public al judeţului Bihor, Szabó József, şi şeful Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, s-au aflat pe DJ 767 I, acolo unde, săptămâna trecută, angajaţii Drumuri Bihor SA au finalizat lucrările de asfaltare. „S-au finalizat două proiecte importante de infrastructură rutieră. În 2019, s-a modernizat drumul ce asigură legătura între Oradea-Paleu-Cetariu-Tăutelec-Șișterea-Șușturogi. S-au făcut burduşiri, s-a aşternut covor asfaltic nou pe 58.142 mp. Am reuşit să preluăm în administrare mai multe tronsoane din drumul comunal DC 37, iar în aprilie 2020, am început lucrările pe o porţiune de 7,15 km, între Oradea-Săldăbagiu de Munte-Paleu. S-a făcut blocaj de piatră brută; pe 20% din lungimea drumului, constructorul a refăcut fundaţia. 98 de capace de canalizare au trebuit supraînălţate şi 35, schimbate în totalitate. S-a turnat covor asfaltic nou. Doar pe acest tronson, investiţiile Consiliului Judeţean sunt de 1,4 milioane lei”, a spus preşedintele Pásztor Sándor.

Continuă investiţiile în infrastructura rutieră din Bihor

Administraţia judeţeană a urmărit eliminarea ambuteiajelor de la intersecțiile DJ 767 F (Oradea-Paleu-Cetariu) cu drumul rapid din Municipiul Oradea și decongestionarea traficului, la intrarea în Oradea, prin dirijarea circulaţiei pe noul drum județean 767 I, pe traseul Paleu-Săldăbagiu de Munte-Oradea. „Prin reabilitare, traficul se va desfăşura în condiţii mult mai bune. Era nevoie de o astfel de investiţie, iar administraţiile publice locale au înţeles necesitatea ei şi au transmis repede hotărârile de Consiliu”, a precizat directorul tehnic, Filip Cheşeli. Pentru clasificarea porțiunii de drum, în lungime 7150 metri, în Drum Județean (DJ 767 I), mai multe tronsoane din DC 37, aflate în proprietatea municipiului Oradea, respectiv a comunei Paleu, au trecut în administrarea Consiliului Județean Bihor. „Nu a fost uşor să realizăm documentaţia, dar am reuşit. Încercăm să eficientizăm traficul în această zonă pentru că, în curând, se va deschide circulaţia pe porţiunea de autostradă din apropiere”, a spus Somogyi Lajos, fostul primar al comunei Paleu, iniţiator al proiectului privind modernizarea drumului Oradea-Paleu.

Execuţia lucrărilor a fost realizată de Drumuri Bihor SA. „Am văzut cât de repede s-au mişcat autorităţile. Din păcate, firmele de construcţii sunt decapitalizate. Consiliul Judeţean a efectuat plăţile în mod curent şi astfel, suntem în situaţia să putem continua activitatea”, a precizat Beniamin Rus. Prezent luni, pe DJ 767 I, administratorul public al judeţului a spus că proiectele pe infrastructură rutieră continuă. „Arterele principale în cele două comune, Paleu şi Cetariu, au fost reabilitate. Avem încă mult de lucru şi pregătim documentaţia pentru asigurarea finanţărilor europene pentru celelalte tronsoane de drum”, a adăugat Szabó József.

Investiţiile în lucrările de infrastructură rutieră în zona de deal, efectuate în apropierea municipiului Oradea, ajung la 3,5 milioane lei, fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Bihor.

Veres Diana