Orașele Vașcău și Valea lui Mihai, dar și municipiul Marghita vor primi bani de la Consiliul Județean Bihor pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare la demararea proiectelor de construire a centurilor ocolitoare. Investiția va fi asigurată prin Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor.

La prima ședință, din acest an, a Adunării Generale a Acționarilor, reprezentanții celor 9 UAT-uri membre în cadrul Agenției de Dezvoltare Durabilă au votat cum vor fi repartizate o parte din fondurile alocate de Consiliul Județean, comunităților din Bihor. „Trebuie să ne concentrăm pe proiectele comunității, iar dumneavoastră, primarii, știți cel mai bine ce tip de investiții sunt prioritare pentru un grup cât mai mare de oameni din orașul pe care îl reprezentați. Principiul de bază după care funcționeză ADD Bihor este asigurarea de șanse egale pentru dezvoltare fiecărui UAT membru”, a spus președintele Pásztor Sándor, prezent la ședința AGA.

Bani pentru Vașcău, Valea lui Mihai și Marghita

În ședința AGA, reprezentanții unităților administrativ teritoriale au decis, în unanimitate, ca 500.000 lei+TVA, din bugetul ADD Bihor, pe acest an, să fie folosiți pentru finanțarea SF-urilor de care au nevoie autoritățile locale din Vașcău, Valea lui Mihai și Marghita, pentru a demara proiectele de construire a șoselelor ocolitoare. „Pentru orașul Vașcău, acest proiect ar însemna o continuare a șoselei de centură preconizate pentru Beiuș-Ștei-Lunca. Vorbim despre asigurarea infrastructurii rutiere pe o porțiune de aproximativ 4-5 km”, a precizat primarul Florin Ioan Porge. Investiția este necesară și în Valea lui Mihai, unde, tot mai multe autocamioane tranzitează localitatea. „Vorbim despre transportatori care asigură fluxul de marfă spre Ucraina și Rusia. Toate aceste autovehicule circulă prin localitate. Centura este singura soluție viabilă pentru decongestionarea traficului greu, a spus edilul Nyakó József. Nici municipiul Marghita nu are încă demarat un proiect pentru infrastructura rutieră. Faptul că se avansează cu autostrada este un argument în plus pentru a înțelege că și Marghita are nevoie de centură. Artera principală, strada Bălcescu, este deja supra aglomerată. Trebuie redactat, cât mai repede cu putinţă, proiectul centurii ocolitoare”, a spus primarul Pocsaly Zoltán. Una dintre variante propune construirea unei șosele dinspre Tășnad pe direcţia Chiribiş. Această variantă ar însemna aproximativ 8-9 km, dar studiul de fezabilitate ne-ar arăta cu exactitate și datele economice ale proiectului. În plus, trebuie să ţinem cont de exproprieri”, a precizat președintele Pásztor Sándor. În această configurație, în proiect ar putea fi implicate şi comunele Abrămuț și Tăuteu. În cadrul ședinței de joi, membrii ADD Bihor au discutat alte două inițiative. „Primarul din Ștei, Gheorghe Iulian Balaj, a prezentat problema alimentării cu apă și a solicitat finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru rezolvarea aducțiunii de apă potabilă. La Nucet, primarul Mircea Tuduce a solicitat fonduri pentru achiziționarea a 10 căsuțe în satul de vacanță Vârtop, cu destinația spații pentru comercializarea produselor locale”, a spus Simon Adrian, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Cele două subiecte se vor afla pe ordinea de zi a următoarei ședințe, programată luna viitoare. Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Bihor și-a propus dezvoltarea comunităților locale membre, Beiuș, Marghita, Salonta, Săcueni, Ștei, Aleșd, Valea lui Mihai, Vașcău, Nucet, și promovarea și valorificarea potențialului de dezvoltare al județului.

Veres Diana