Deși și-a luat anagajamentul ca, începând cu anul 2020, să susțină o parte din cheltuielile de funcționare a instituțiilor de cultură din subordinea administrațiilor publice județene, Guvernul nu va mai repartiza procentul de 3% din impozitul pe venit pentru finanțarea acestor instituții. „Prin prevederile art. 20 din OUG 50/15 aprilie 2020 referitoare la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, bugetul nostru, și implicit a celor trei instituții de spectacole din subordinea Consiliului Județean, a fost degrevat cu o sumă de circa 19,6 milioane lei, din totalul de 46 milioane preconizat”, a transmis conducerea Consiliului Județean Bihor.

Ce înseamnă acest lucru?

La întocmirea bugetului, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționarea a Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti și a Filarmonicii Oradea, Consiliul Județean Bihor s-a bazat pe 19,6 milioane lei (ceea ce, conform Legii Bugetului de Stat, reprezenta 3% din impozitul pe venit estimat la nivelul județului). În procente, 19,6 milioane lei reprezintă 40% din cheltuielile de funcționare a instituțiilor de cultură. „Practic, nesusținerea de către Guvern a instituțiilor de cultură din subordinea UAT-urilor va aduce probleme grave în funcționarea acestora deja începând cu luna iulie, fiindcă nu vor fi bani suficienți în cadrul fondurilor de salarii. Pentru soluționarea acestei problematici, conducerea Consiliului Județean Bihor a trimis adresă către ministerul de resort în data de 27 aprilie 2020”, transmite conducerea CJ Bihor. La acest document, autoritățile centrale nu au transmis niciun răspuns.

Din estimările autorităților, după aplicarea prevederilor OUG 50/2020, Consiliul Județean Bihor va beneficia de 2,78 milioane lei (3% din impozitul pe venit la nivelul județului), sumă care, de această dată, spune Guvernul, nu mai poate fi repartizată pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare a insituțiilor de cultură.

Veres Diana