Miercuri, angajații Drum Asfalt și Trameco au montat schelele pe fațada imobilului situat pe strada Moscovei nr. 5, în care funcționează Filarmonica de Stat Oradea. „Clădirea a intrat în prima etapă de reabilitare. Vorbim despre lucrări în valoare de 1.986.635 lei ce presupun reabilitarea fațadei, schimbare acoperiș, reparații tâmplărie, lucrări cu termen de finalizare 9 luni. Imobilul are un regim special făcând obiectul unei cereri de retrocedare. Din acest motiv, reabilitarea lui a prezentat o provocare. Specialiștii Consiliului Județean au găsit o soluție juridică în baza căreia am putut să scoatem la licitație lucrările”, ne-a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.  

Din 2002, clădirea în care funcționează Filarmonica de Stat și Școala de Arte „Francisc Hubic” face obiectul unei cereri înregistrată de Episcopia Romano-Catolică la Comisia Specială de Retrocedare. În iulie 2019, președintele Pásztor Sándor a fost mandatat de consilierii județeni să încheie un acord cu reprezentanții bisericii, care să permită demararea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Conform documentului, în cazul în care Epsicopia va redeveni proprietar al imobilului, va fi obligată să achite contravaloarea tuturor cheltuielilor realizate de Consiliul Județean cu reabilitarea, din care se va scădea preţul de uzură. Acordul precizează că în acest caz, CJ Bihor se obligă să încheie un contract de locaţiune de minimum 10 ani, costurile investiţiei urmând a fi compensate cu chiria. Cuantumul chiriei nu va putea depăşi maximum 6% din valoarea construcţiei şi maximum 4% din valoarea terenului. Dacă imobilul va rămâne în proprietatea Judeţului Bihor, Episcopia Romano-Catolică nu va avea obligaţii financiare.

Lucrări de reabilitare a fațadei imobilului din strada Moscovei nr. 5 au fost realizate în anul 2000, din bugetul Consiliului Județean Bihor.

Veres Diana