Familia Pete din Oradea se ocupă de cultivarea fructelor și a legumelor crescute doar în aer liber, fără pesticide, exact ca pe vremea bunicilor. Sunt mândri că le-au insuflat și celor patru copii dragostea pentru alimentele sănătoase, aceştia fiindu-le de un real ajutor când vine vorba de îngrijirea grădinii.

NewsBihor: Cum a început afacerea?
Tamas Pete: Familia noastră se ocupă de legumicultură de mai multe generații, noi suntem a 3-a generație și sperăm ca și copiii noștri să ducă mai departe dragostea produselor sănătoase, cu gust autentic. Avem noroc datorită cunoștiințelor și a experienței dobândite în zeci de ani de către familia noastră. Fără experiența și cunoștiințele părinților totul ar fi mult mai greu. Este extraordinar cât de în detaliu cunosc soiurile, toate bolile lor posibile și care este procedura ideală pentru fiecare legumă/fruct în parte.

NewsBihor: Care sunt legumele şi fructele pe care le putem cumpăra de la dumneavoastră?
Tamas Pete: Noi producem legume doar în aer liber, toate cresc la timpul lor, exact ca pe vremea bunicilor. Avem foarte multe sortimente în grădină cum ar fi: ridichi, ceapă, usturoi, mazăre, morcovi, pătrunjel, țelină, sfeclă roșie, hrean, cartofi, roșii, ardei de mai multe soiuri, fasole verde, fasole boabe, varză, varză roșie, gulii, verdețuri, conopidă, castraveți si multe fructe – zmeură, caise, afine, coacăze, piersici, mere, struguri. Avem o varietate mare de produse într-o grădină de sub un hectar, avem din fiecare tip de produs cantități limitate – de exemplu, acum am rămas de anul trecut doar cu morcovi și pătrunjel.

 

NewsBihor: Care este piața de desfacere?
Tamas Pete: Până acum, piața de desfacere a fost în piață dar de când a început pandemia, am avut mai mare grijă să nu ne îmbolnăvim așa că am renunțat la a mai merge să vindem în piață. Am construit o pagină de Facebook – Grădina îndrăgită – Szeretett kertünk, pe care o administrez alături de soția mea. Pe această pagină vindem acum produsele și oferim livrare gratuiă pentru comenzi de peste 50 lei, iar sub acest prag livrarea costă 10 lei în Oradea. Chiar dacă am lansat pagina de puțin timp, avem deja clienți fideli, care se declară foarte mulțumiți de gustul produselor din grădina noastră. Mesajele primite de la clienți fac să merite tot efortul depus.

NewsBihor: De unde vă procurați materia primă?
Tamas Pete: Cumpărăm semințe foarte scumpe, semințe pe care le-am găsit în urma multor încercări, cele mai multe fiind din import. Părinții mei au acum surse de semințe de încredere pentru fiecare legumă în parte pe care le comandăm din toată Europa. Doar din semințe calitative ies legume de asemenea calitative, iar noi nu punem accent pe cantitate în grădina noastră, ci mai mult pe gust.

NewsBihor: Care sunt calitățile care vă diferențiază de ceilalți competitori din breaslă?
Tamas Pete: Ne axăm foarte mult pe calitate, mai bine zis pe gust – poate că produsele noastre nu sunt uniforme cum sunt cele din import, sunt poate mai puțin aspectuoase dar gustul lor este ca pe vremea bunicilor. Avem o familie numeroasă, cu 4 copii, așa că nu ne este indiferent ce mâncăm. Avem pasiunea mâncatului sănătos, de aceea avem foarte mare grijă de tot ce crește în grădină, să mâncăm atât noi cât și clienții noștri cât mai sănătos. Toate legumele cultivate de către noi sunt de calitate premium, de exemplu cartofii noștri sunt extraordinar de buni, asta ne spun și clienții care au cumpărat de la noi. Dar toate produsele noastre au un gust inconfundabil, cel pe care l-au avut acum zeci de ani. Aceasta este calitatea produselor care ne asigură clienți fideli.

 

NewsBihor: Care sunt ajutoarele de nădejde?
Tamas Pete: Aceasta este afacerea de familie, părinții noștri sunt experții și motorul grădinii iar noi practic suntem ajutorul lor. Încercăm să efectuăm toate lucrările în familie iar în mare parte a anului reușim. Avem câțiva vecini foarte buni lângă grădină care ne ajută cand avem lucrări mai mari, ei înșiși având experiență în tot ce înseamnă grădinărit.

NewsBihor: Cum arată o zi de muncă?
Tamas Pete: Dimineața pregătim comenzile urmând apoi să le livram, după care ne ocupăm de grădină. Începând cu luna mai ne vom schimba programul, livrările le vom face seara, deoarece vom livra produsele proaspăt culese. În grădină se lucrează începând din primăvară până toamna târziu deoarece grădina necesită prezența fizică zilnică. În fiecare zi udăm plantele, săpăm, plantăm, scoatem buruieni, spălăm legumele recoltate. Cu atâtea tipuri de legume și fructe fiecare necesită grijă și muncă în parte.

NewsBihor: Care sunt planurile de viitor pentru extinderea afacerii?
Tamas Pete: Anul acesta exindem sistemul de irigație, noi nu le putem cumpăra pe toate deodată iar pentru că sunt foarte multe cheltuieli în fiecare an, investim continuu. În afară de grădina pe care o cultivăm mai deținem o suprafață de teren pe care ne gândim să cultivăm în viitorul apropiat.

 

Agenția NewsBihor