Autoritățile au decis să permită deplasarea lucrătorilor transfrontalieri și prin punctul de trecere Borș. Măsură este prevăzută în Ordonanța Militară nr. 8 din 09.04.2020. Președintele Consiliului Județean Bihor i-a solicitat ministrului de interne găsirea unei soluții și pentru navetiștii români și maghiari, care au domiciliul sau lucrează în zona metropolitană Oradea.

Începând de astăzi, accesul navetiștilor din zona metropolitană Oradea este permis și prin punctul de trecere a frontierei Borș. Ordonanța militară nr. 8 prevede că accesul la granița româno-ungară a celor ce pot dovedi calitatea de lucrător transfrontalier se va face prin 9 puncte de trecere a frontierei. „Prin alin (3), art. 5, partea I, s-a stabilit că punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și Petea. (2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare. (4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prevăzute la alin. (3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole” – extras din prevederile Ordonanței Militare nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Președintele Pásztor Sándor i-a solicitat, ministrului Marcel Vela, soluționarea accesului navetiștilor transfrontalieri din Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor le-a solicitat, în repetate rânduri, miniștrilor de interne și afacerilor externe, găsirea unor soluții pentru a permite navetiștilor accesul prin mai multe puncte de trecere a frontierei româno-maghiare. În cursul zilei de joi, Pásztor Sándor i-a adresat o scrisoare ministrului Vela, solicitând inaugurarea unui culoar de tranzit pentru navetiști în PTF Borș ori redeschiderea punctul temporar Cheresig-Körösnagyharsány . În situația în care PTF Borș nu poate funcționa și cu un culoar pentru lucrători transfrontalieri, vă propun redeschiderea punctului de trecere din comuna Toboliu, sat Cheresig. Aici a mai existat un culoar temporar pentru localnici, înainte de instaurarea situației de urgență provocată de pandemie. Acest punct de află cel mai aproape de Zona Metropolitană Oradea, de unde provine majoritatea navetiștilor transfrontalieri”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor. Acesta le-a solicitat autorităților să aibă în vedere și suplimentarea personalului în punctul de trecere a frontierei Săcueni-Létavértes pentru a evita unele blocaje.

Potrivit prevederilor ordonanței militare nr. 8 „se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.”

Veres Diana