„Ridică și te vei ridica!”, acesta este motto-ul după care se ghidează bihoreanul Florin Lupaș, multiplu campion naționl la powerlifting, un sport care este considerat testul suprem de forță, un test pe care nu oricine îl poate trece. Cum face față provocărilor și cum reușește să câștige medalie după medalie, vom afla în acest interviu.

NewsBihor:  De la ce vârstă ai început să practici powerliftingul?

Florin Lupaș:  Am început să practic powerliftingul din întâmplare la 20 de ani, în anul II de facultate.

NewsBihor:  Ce te-a motivat să faci acest sport?

Florin Lupaș:  Scopul a fost să merg la sală pentru a da jos niște kilograme în plus. Într-o zi am văzut pe panoul de informare a sălii un anunț despre un triatlon de forță. După 2 luni de sală am început sa îmi testez limitele pentru a participa la acel triatlon. Nu am reușit să particip dar după 6 luni am participat direct la Campionatul Național de Powerlifting de la Alba Iulia, unde am reușit să câștig 3 medalii de bronz, una de aur și un record național la proba de îndreptări unde am ridicat 225 kg. De mic am fost atras de sporturile de forță dar după acest prim campionat îmi doream să fiu cel mai bun în acest sport și să îl promovez atât pe plan național cât și internațional.

NewsBihor:  În ce constă un antrenament înaintea participării la un concurs?

Florin Lupaș:  Pregătirea constă într-o muncă titanică cu minim 4 antrenamente pe zi, mâncare cu energie calorică mare și un antrenor bun.  Pe această cale țin să îi mulțumesc antrenorului meu care este și președintele Federației Române de Powerlifting, domnul Pănăzan Ovidiu care din 2013 m-a susținut din toate punctele de vedere. În ceea ce privește nutriția sunt sfătuit de colegul meu Dan Blaj, campionul absolut al României la culturism în anul 2012.

NewsBihor:  Care a fost medalia pentru care ai luptat cel mai mult?

Florin Lupaș:  În prezent cea mai bună clasare a mea a fost locul 5 la total, în cadrul  Campionatului Mondial de Seniori, categoria grea +120 kg. unde am ocupat locul 4 la proba de împins din culcat, locul 5 la genuflexiuni și locul 8 la îndreptări. A fost prima mea participare la un campionat mondial unde am concurat cu cei mai buni din lume, cu sportivi din țări puternice din punct de vedere economic: USA și Rusia. O medalie importantă a fost Cupa Dunării unde am reușit sa câștig locul 1 la categoria de greutate și titlul de cel mai bun sportiv dunărean, un titlu pe care mi-l doream în palmares.

NewsBihor:  Cine te antrenează?

Florin Lupaș:  Din anul 2013 sunt antrenat de domnul președinte antrenor Pănăzan Ovidiu care m-a susținut și mă susține prin tot ceea ce face. Dânsul este mai mult decât un antrenor pentru mine și țin să îi mulțumesc pentru toată munca depusă  atât pentru mine cât și pentru Federația Română de Powerlifting.

NewsBihor:  Cât de costisitor este acest sport?

Florin Lupaș:  Este destul de costisitor pentru că tot timpul ai nevoie de susținere financiară dacă vrei să te menții la un nivel de top. Echipamentele sunt destul de scumpe, le găsești numai în alte țări deoarece la noi nu există un distribuitor pentru așa ceva. Alimentația este destul de costisitoare, deplasările și cantonamentele costă destul de mult, practic nu este un sport de masă.

NewsBihor:  Ce dificultăți ai întâmpinat de-a lungul carierei?

Florin Lupaș:  Majoritatea dificultăților au fost de ordin financiar.

NewsBihor:  Ai călătorit în multe țări. Care dintre acestea te-a impresionat și de ce?

Florin Lupaș:  Emiratele Arabe Unite este locul care m-a impresionat pentru că totul este la superlativ iar ordinea și disciplina se observă încă de la primii pași făcuți pe tărâmul lor.

NewsBihor:  Pregătești la rândul tău mulți tineri care doresc să facă performanță în acest sport. Cum este rolul acesta pentru tine?

Florin Lupaș:  Este un rol plăcut deoarece îmi place să antrenez  persoane care vor să ajungă pe podium. Este și puțin  ciudat pentru că tot timpul vreau să scot maximul din cei pe care îi antrenez, nu lucrez cu jumătăți de măsură.

NewsBihor:  De curând ai deschis o sală de fitness în Beiuș. Povestește-ne puțin despre bussines.

Florin Lupaș:  Visam de mult să am sala mea dar ajutat de familia Balogh Wittman, am reușit împreună cu sora mea să deschidem la Beiuș sala noastră. A fost puțin ciudat dar m-am obișnuit cu ideea deoarece de multe ori nu îmi venea să cred că am propria sala. Îmi doresc mult ca în această sală să mă pot antrena și să câștig cât mai multe medalii, atât eu cât și sportivii mei și să pot ajuta cât mai multe persoane să își îmbunătățească starea de sănătatea.

NewsBihor:  Cum îți petreci timpul liber?

Florin Lupaș:  Timpul meu liber este foarte puțin, în general merg în satul natal, în Prisaca unde ies în natură la o mică plimbare sau îmi vizitez prietenii din alte orașe, cum ar fi Timişoara, acolo unde am mulţi prieteni. În egală măsură încerc să stau alături de familia mea.

NewsBihor:  Ce mesaj le-ai transmite celor care doresc să își clădească un nume în powerlifting?

Florin Lupaș:  Îi sfătuiesc să fie cât mai serioși deoarece dacă nu ești serios în ceea ce faci nu vei obţine nimic. Îi mai sfătuiesc să fie foarte dedicați deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară. „Ridică și te vei ridica!” acesta este motto-ul după care mă ghidez eu şi încerc să le inoculez şi celorlalţi acest lucru.

 

Agenția NewsBihor