Departe de de zgomotul urban şi de poluarea industrială, un tânăr antreprenor din Şuncuiuş și-a încercat norocul în afaceri înființând o fermă avicolă iar acum culege roadele muncii sale. La doar 24 ani, Bogdan Marc a pus pe picioare o afacere care de trei ani îi permite să le ofere bihorenilor ouă de cea mai bună calitate de la găini crescute într-un spațiu generos, fără poluare, hrănite cu patru tipuri de cereale.

 

News Bihor:  Povestiți-ne despre începutul acestei afaceri.

Bogdan Marc:  Totul a început ca o idee de afacere, apoi a continuat cu o descoperire a unei plăceri din copilărie. În timpul facultății de Informatică lucram în domeniu și am găsit pe internet o știre despre o fermă de găini. Mi-am dat seama, nu după foarte multă vreme că nu îmi place domeniul informaticii, nu îmi place nici viața urbană, lucram deja de vreo doi ani. Mă tot bătea gândul să încep acest tip de afacere, mai ales că atunci cand eram mic, puneam cloște pe ascuns pentru pui și îmi plăceau păsările. Mama mereu ne-a învățat să mâncăm cât mai natural și totodată știam că sunt rare produsele naturale și de calitate. Așa am vrut să promovez traiul nostru natural și autohton. M-am documentat temeinc în acest sens, am aflat de accesarea fondurilor europene și acesta a fost startul în anul 2017. Am făcut dosarul, a fost eligibil, dar mi s-a spus că nu mai sunt bani și prin urmare nu am fost finanțat. Am continuat cu ideea mea, dar investiția a fost una foarte mare.

News Bihor:  Câte păsări aveți în fermă și care sunt condițiile în care acestea cresc?

Bogdan Marc:  Am început cu 370 de găini ouătoare și 120 de curcani de carne. Efectivul de păsări a crescut de la an la an. Pe timpul iernii am ajuns la 500-600 de găini. Aceasta fiind numărul maxim atins de mica mea fermă din cauza cererii scăzute de produse naturale în general. Pe timpul primăverii numărul puilor de găină și curcă a crescut semnificativ. Aceștia cresc în ferma noastră până la vârsta de 3 săptămâni, apoi sunt pregătiți pentru vânzare. Această diversificare a creșterii de diferite specii de păsări a început din cauza pieței de desfacere mici, a ouălor. Găinile ouătoare au ca locație o hală unde sunt repartizate aproximativ 4-5 capete pe mp, deschisă de dimineața până seara când se închide, cu access la curte unde găinile au 4 mp spațiu pe cap de pasăre.

News Bihor:  Din ce este alcătuită hrana păsărilor?

Bogdan Marc:  Găinile au o rețetă de hrană formată din 4 sortimente de cereale: porumb, grâu, șrot de floare și soia, astfel încât mâncarea să fie cât mai naturală și bogată în proteine.

NewsBihor:  Care e capacitatea de producție? Câte ouă puteți livra lunar?

Bogdan Marc:  Capacitatea de producţie este de 240 de ouă/zi, 7. 200 de ouă/lună cu posibilitatea de extindere. Toate aceste cifre sunt aproximative datorită sistemului de creștere în libertate și a hranei naturale.

NewsBihor:  Care sunt perioadele din an în care vindeți cel mai mult?

Bogdan Marc:  Perioada de vârf a cererii este iarna în preajma sărbătorilor acest fapt datorându-se producției scăzute din gospodăriile oamenilor dar și faptul că în preajma sărbătorilor oamenii se îndreaptă cu precădere spre produsele naturale, însă în celelalte perioade ale anului oamenii nu pun accentul pe raportul dintre calitate și preț ci preferă alimentele importate și de duzină deoarce le cumpără puțin mai ieftin.

NewsBihor:  Care este piața de desfacere?

Bogdan Marc:  Piața de desfacere este la clienți în mod direct, pe toată raza județului Bihor, la unele magazine locale, patiserii, în piața locală și în satele vecine. De-a lungul celor trei ani au fost zeci de clienți care au venit și au plecat, dar avem și clienți care au rămas  fideli și au numai cuvinte de apreciere pentru produsele noastre. Căutarea clientelei și mai ales menținerea ei este o muncă asiduă și continuă.

NewsBihor:  De câțiva ani, România se confruntă cu o problemă referitoare la importul de ouă din Polonia care reprezintă o concurență neloială pentru producătorii români. Vorbim de găini crescute în cuști, aspect care își pune amprenta în calitatea oului. Ce soluție ar exista pentru stoparea acestei situații? Ar trebui făcută o educație mai bună pentru a îndemna românul să consume autohton?

Bogdan Marc:  Datorită unor șabloane cum ar fi faptul că trebuie  ca oul să aibă o anumită culoare a coajei, a galbenușului, să aibă o anumită mărime, etc… unii oameni sunt sceptici fiindcă nu cunosc faptul că acest proces este unul natural și nu unul controlabil. Ferma noastră este deschisă cu program non-stop, dându-le clienților posibilitatea să viziteze locația, conferind astfel o și mai mare transparență afacerii noastre. Importul de ouă a fost și este o problemă, dar consider că educația alimentară lipsește cu desăvârșire, iar statul nu face altceva decât să ne îngroape și mai mult cu taxele și birocrația pe care ne-o impune, fără să ne ajute cu nimic. Închei prin a parafraza un scriitor care zicea că am ajuns într-un punct în care conducerea dacă ar fi o otravă nu ne-ar mai afecta, iar dacă ar fi un leac, nu ne-ar mai vindeca. Așadar rezolvarea rămâne individuală, iar importul e o crimă împotriva producției locale.

NewsBihor:  Cum ați dori să arate pe viitor afacerea dumneavoastră?

Bogdan Marc:  Afacerea aceasta aș vrea să o văd extinsă la nivel de județ, îmbunătățită și mereu tranparentă pentru clienții noștri și cu accentul pe calitate.

NewsBihor:  Ce sfaturi le puteți oferi tinerilor care vor să înceapă o afacere în acest domeniu?

Bogdan Marc: Un sfat pentru tinerii ar fi să nu se dea bătuți și să își urmărească visul, orice vor să facă sa facă cu plăcere și cu dăruire dar mai ales cu răbdare!

Agenția NewsBihor