L-am cunoscut pe Adrian Roșu datorită afacerii de care se ocupă, alături de familia sa. Împreună produc și comercializează uleiuri presate la rece, obținute fără rafinare și fără procedee chimice. Nu este, însă, singurul lucru de care se ocupă cu multă dăruire. În interviul de azi, vom afla cum se îmbină meseria de antreprenor cu profesia de medic.

NewsBihor:  Cum ați început afacerea și ce va determinat să porniți pe acest drum?
Adrian Roșu:  Am pornit această afacere din dorința de mânca sănătos, atât eu cât și familia mea. Sunt medic de familie iar acest capitol este foarte important pentru mine. Afacerea a debutat în 2015 când am dorit să valorific o suprafață de teren pe care o aveam în localitatea Rotărești. Am început să plantez mai multe tipuri de semințe, am achiziționat o presă de ulei iar la scurt timp am produs primele sticle de ulei de floarea soarelui și dovleac. Mi-am creat propria făbricuță în garajul părinților cu o invrstiție de 10.000 de lei. La început, tot ce produceam era destinat consumului propriu iar la scurt timp am început să le ofer prietenilor și cunoștințelor câteva sticle iar de atunci, din vorbă în vorbă, au apărut și primii clienți.

NewsBihor:  Care sunt uleiurile pe care le produceți și comercializați?
Adrian Roșu:  Produc și comercializez uleiuri extravirgine presate si filtrate la rece din semințe de floarea soarelui, dovleac, nucă și muștar. Uleiurile sunt 100% naturale obținute din semințe crude și neprăjite.

NewsBihor:  Trebuie să recunosc, nu am gustat niciodată uleiul din semințe de muștar. Care sunt caracteristicile unui astfel de ulei?
Adrian Roșu:  Uleiul de muștar este unul dintre cele mai versatile uleiuri, putând fi folosit la gătit, dar și la masaj, tratamente cosmetice sau pentru tratarea unei game variate de afecțiuni cum sunt cele reumatice ori digestive. Are un gust aromat, puțin iute.

NewsBihor:  Cum putem recunoaște un ulei contrafăcut?
Adrian Roșu:  Sunt câteva elemente la care consumatorii trebuie să fie atenți. Dacă vorbim de uleiul de floarea soarelui, cel mai consumat dintre toate uleiurile ne vom uita la culoare. Uleiul brut de floarea-soarelui este de culoare galbenă cu gust şi miros specific. Dacă uleiul are un gust amărui sau este tulbure, înseamnă că produsul este vechi; dacă are o aciditate mare, un miros rânced şi un gust amar, uleiul provine din seminţe de calitate slabă, încinse sau mucegăite.

NewsBihor:  După deschiderea unei sticle de ulei, în cât timp este indicat să consumăm produsul pentru a beneficia de toți nutrienții?
Adrian Roșu:  Ar fi de indicat să consumăm produsul în aproximativ 6 luni.

NewsBihor: Care este piața de desfacere?

Adrian Roșu: Vând cel mai mult produsele în mediul online, pe Facebook, pe platforma Produs în Bihor dar fac livrări și la domiciliul clienților.

NewsBihor:  Sunteți ajutat și de familie în acest business?
Adrian Roșu:  Da, familia este alături de mine și mă ajută în acest business.

NewsBihor:  Care sunt planurile de viitor pentru extinderea afacerii?
Adrian Roșu:  Aș dori să produc mai multe tipuri de uleiuri, ca de exemplu cel de susan. De asemenea, aș dori să produc uleiuri aromatizate.

Agenţia NewsBihor