În încercarea de a ține sub control răspândirea COVID-19, autoritățile locale șteiene au emis o serie de măsuri menite să protejeze locuitorii orașului.

„Primele măsuri au fost luate încă de la sfârșitul lunii trecute din data de 26 februarie atunci când am convocat Comitetul  pentru Situații de Urgență la nivelul orașului și am pregătit o serie de măsuri  pe care le-am transmis populației, agenților economici și instituțiilor. Am dispus închiderea spațiilor în care se desfășurau activități ce presupunea adunarea unui număr mare de persoane, am dispus dezinfectarea străzilor, a pieței agroalimentare și a tuturor zonelor aglomerate, lucru care se face zilnic.”, a declarat primarul șteian, Iulian Bălaj.

Bilanțul celor izolați la domiciliu a ajuns la 25, mare parte persoane au venit din străinătate. ”De asemenea, ne ocupăm îndeaproape și de persoanele vârstnice, fără susținători sau altă formă de ajutor prin minimizarea expunerii lor în afara locuinței. Avem în evidență 97 de persoane care vor fi ajutate, la nevoie, atât de colegii mei din cadrul primăriei cât și de voluntari. Ne pot contacta și telefonic la numerele 0259 332 337 sau 0753 040 797.”, a conchis primarul.

Măsuri de stopare COVID-19 la Spitalul Orășenesc Ștei

Pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 Spitalul Orășenesc Ștei a decis interzicerea aceesului vizitatorilor în spital dar și suspendarea internările și consultațiile în ambulatoriul de specialitate. Totodată pentru a proteja pacienții care vin pentru o urgență, s-a creat un circuit separat pentru ca aceștia să nu intre în contact cu pacienții suspectați de infecția cu noul coronavirus. S-a dispus reorganizarea activităților medicale în sensul asigurării continuității actului medical, fără expunerea inutilă a angajaților. De asemenea, personalului medical îi este asigurat echipamentul de protecție necesar și instructajul permanent. ”S-au suplimentat dispenserele pentru dezinfectanți astfel încât sa fie accesibile în toate spațiile, atât pentru personal cât și pentru pacienți. În contextul acestei situații, apelăm la cetățenii care au probleme urgente de sănătate, înainte de deplasarea la spital, să sune la telefonul pus la dispoziție în acest sens 0259 333 661, pentru a fi îndrumați și consiliați referitor la starea de sănătate.”, se arată într-un comunicat al instituției medicale.

Școala on-line

Pentru a le veni în ajutor elevilor, în special celor care se află în clasele a VIII-a și a XII-a care urmează să susțină examenul de Evaluare Națională, respectiv examenului național de Bacalaureat, profesorii s-au adaptat situației actuale și predau cursurile on-line.

Update: 1 aprilie

Primăria orașului Ștei a început din data de 31 martie acțiunea de dezinfecție a spațiilor comune, casei scărilor și lifturilor, în toate blocurile de locuințe din oraș. De asemenea, acțiuni de dezinfecție au loc pe toate spațiile de circulație din oraș, cu predilecție în zonele mai intens circulate.

 

 

Agenția NewsBihor