Începând de luni, 30 martie 2020, de la ora 12, pe site-ul și facebook-ul Muzeului Țării Crișurilor vor putea fi vizionate mai multe expoziții.

Prima expoziție care poate fi „vizitată” online este accesibilă sub titlul „Obiecte recuperate”. Achizițiile Muzeului Țării Crișurilor din Oradea între 2014 și 2019”. Aceasta prezintă tuturor celor interesați de activitatea desfășurată de muzeugrafii orădeni o selecție din bunurile patrimoniale achiziționate în ultimii ani pentru a completa colecțiile secțiilor de științele naturii, arheologie, istorie, artă și etnografie. Sunt obiecte care, toate, vor face parte și din noile expoziții de bază ale Muzeului Țării Crișurilor. Expoziția „Obiecte restaurate” va putea fi vizionată în săptămâna 6-12 aprilie 2020. Aceasta aduce în atenție cele 8 tapiserii cu titlul „Anotimpurile”, realizate de Maria Blendea în anul 1968 pentru Muzeul Țării Crișurilor, și care, de asemenea, vor fi incluse în actualul proiect de expoziție permanentă a muzeului. Vizitatorii virtuali vor avea acces și la fragmente din procesul de restaurare a acestor frumoase creații ale artistei Maria Blendea. „Vă asigurăm că instituția noastră este alături de toți orădenii și bihorenii care, în respectul stării de urgență și a prevederilor legale impuse de aceasta, stau acasă – o soluție firească, ce trebuie pusă în aplicare pentru ca în scurt timp să puteți reveni la expozițiile din noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor”, a transmis, în spațiul virtual, conducerea Muzeului Țării Crișurilor.

 

Tot în săptămâna 6-12 aprilie vor fi prezentate publicului Expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari. „În cea de-a treia săptămână de la lansarea invitației online vom prezenta expoziția Que Viva Picasso!, care înfățișează peste 120 de litografii și heliogravuri inspirate de celebrul artist plastic spaniol Pablo Picasso. Expoziția conține şi două dintre cele mai cunoscute afișe realizate de artist cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris: Les Menines și Congrès National du mouvement de la Paix”, a adăugat conducerea muzeului.

Mădălina Venter