UPDATE ora 16:00

Situația statistică actualizată pentru județul Bihor, indică 127 persoane în carantină și 4.105 (2.118 titulari ai chestionarelor și 1.987 aparținători ai acestora) izolate la domiciliu.

UPDATE ora 15:28

„Prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin prin care, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor. Nerespectarea prevederilor ordinului de către angajații unităților sanitare de stat poate duce la aplicarea de sancțiuni legale, de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări și până la întocmirea de dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”, transmite, printr-un coimunicat de presă, Prefectura Bihor.

„Ieri, 26 martie 2020, s-a finalizat testarea, cu rezultate negative, a celor 65 de cadre medicale care sunt angrenate în diagnosticarea și tratamentul persoanelor infectate cu Covid-19 din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. Testarea personalului face parte dintr-un set de măsuri luat pentru a pregăti spitalul pentru preluarea pacienților infectați cu Covid-19 la nivelul județului Bihor”, a transmis, printr-un comunicat, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Țîrț. Potrivit acestuia, începând de vineri, în cadrul spitalului municipal funcționează, în regim de permanență, o unitate de primire a urgențelor (UPU Covid-19) în format restrâns. „Toți pacienții care se vor prezenta la UPU Covid-19 vor fi triați epidemiologic în baza simptomelor, dar și testați cu teste rapide cu acuratețe de 70-75%. De asemenea, tot Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea va prelua pacienții suspecți (din izolare la domiciliu sau carantină), indiferent de simptome”, a anunțat dr. Dorel Țîrț. Duminică, autoritățile au anunțat că Spitalul Municipal va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime.” Secțiile existente în cadrul spitalului municipal au fost distribuite în alte unități spitalicești, pentru ca persoanele suspecte sau infectate cu coronavirus să beneficieze de servicii medicale adecvate.

Trafic la frontieră

Vineri dimineață, autoritățile de frontieră au anunțat și valorile de trafic înregistrate în două dintre punctele de trecere de la granița cu Ungaria. „De ieri, 26.03.2020 până în 27.03.2020, prin PTF Borș au intrat în țară 2.400 persoane cu 1.800 mijloace de transport, iar prin PTF Nădlac II au intrat 5.300 persoane cu 2.900 de autovehicule”, ne-a declarat comisar șef Laura Beatrice Bondar, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea. Aceasta a precizat că după ce joi, autoritățile au decis deschiderea punctelor de trecere a frontierei Salonta și Săcueni, începând cu data de 27.03.2020, deplasarea lucrătorilor transfrontalieri, având cetățenia română și ungară, este permisă și prin PTF Urziceni (județul Satu Mare).

Situația statistică actualizată pentru județul Bihor, indică, vineri dimineața, un număr de 132 persoane care au fost plasate în carantină și 3.848 (2.003 titulari ai chestionarelor și 1.845 aparținători ai acestora) aflate în autoizolare. Dacă joi, autoritățile au transmis că, oamenii legii au aplicat 82 de sancțiuni celor care au ieșit din case nejustificat, vineri, statisticile indică 118 sancțiuni contravenționale în valoare de 487.850 lei.

Veres Diana