Una dintre propuneri se referă la deschiderea unui punct de trecere a frontierei în zona de nord a județului Bihor unde să se opereze formalitățile de intrare în țară doar pentru navetiști.

Pentru sute de bihoreni care locuiesc în localitățile de frontieră din Ungaria, dar continuă să lucreze în România, situația se complică de la o zi la alta. La cinci zile de la decizia guvernului de la Budapesta de a închide granițele și a permite doar accesul cetățenilor maghiari pe teritoriul statului cu obligativitatea intrării în carantină pentru 14 zile, navetiștii din zona transfrontalieră ar putea fi în pericol să își piardă locurile de muncă. În acest context președintele Consiliului Județean Bihor îi solicită ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să inițieze discuții oficiale cu reprezentanții guvernului maghiar pe tema accesului persoanelor care locuiesc în zona limitrofă a țării, dar au locul de muncă în țara vecină, precum și a celor care locuiesc în Ungaria, dar au slujbe în România.

 

„Sunt mulți cetățeni români, fără dublă cetățenie, care locuiesc în zona de graniță, în Ungaria, însă au loc de muncă în România, fără a avea un cămin în România și realizează zilnic naveta din Ungaria spre România. Oamenii riscă să își piardă locul de muncă și să nu poată face naveta zilnică în zona transfrontalieră româno-maghiară. Marți Guvernul maghiar a încheiat un acord bilateral cu omologii din Austria pentru aceste spețe, care poate fi preluat și pentru zona noastră. Știu, s-a luat decizia închiderii a trei puncte de trecere a frontierei româno-maghiare din județ, poate s-ar putea deschide un punct în zona de nord a județului, doar pentru navetiști”, a transmis, într-o scrisoare oficială, președintel Pásztor Sándor.

Șeful Poliţiei de Frontieră Biharkeresztes a transmis, săptămâna aceasta, că românii care locuiesc în Ungaria şi lucrează în Bihor nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină, dacă la controlul de forntieră vor prezenta atât actul de identitate maghiar, cât și cardul care atestă domiciliul în Ungaria. Nici persoanele cu dublă cetăţenie care nu deţin un card cu adresa de domiciliu din Ungaria, nu vor putea intra în țara vecină. „Persoana care prezintă actul de identitate și cardul care atestă domiciliul în Ungaria, poate trece frontiera și nu trebuie să stea izolat la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Măsura se aplică doar în cazul în care numărul îmbolnăvirilor va crește la peste 500 în România sau Ungaria. Cel puțin, așa am fost informați”, ne-a spus Kiss Judit, una dintre româncele care locuiește în Ungaria, dar lucrează în Oradea.

 

Veres Diana