În perioada 25-27 februarie 2020, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Oradea a găzduit activități de predare, învățare și formare, în cadrul Parteneriatului strategic Erasmus+ All together (2019-2021). Proiectul s-a desfășurat sub îndrumarea profesorului Maria-Ramona Vesa, cu invitaţi din Germania, Bulgaria şi Marea Britanie.

,,Scopul central al proiectului a fost schimbul de bune practici cu partenerii europeni, în vederea îmbunătățirii diferitelor tipuri de relaţii existente în mediul şcolar, ca premisă a unei mai bune integrări a copiilor cu cerințe educaționale speciale în societate”, a precizat Ramona Vesa, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Cristal Oradea.

Cadrele didactice au avut posibilitatea să se familiarizeze cu două tipuri de terapii, ca mijloc de întărire a relațiilor ,,profesor-elev”. Prima a fost meloterapia pentru copiii cu deficiențe grave, severe și asociate, urmată de confecționarea unor instrumente muzicale în cadrul unui workshop. Cea de-a doua terapie a fost înotul senzorial, activitate realizată cu sprijinul studenților voluntari de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie Turism și Sport, specializarea Educație Fizică Sport și Kinetoterapie. De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Oradea au fost evaluate schimbările produse în fiecare școală, după finalizarea activităților desfășurate în toamna anului trecut. „Dacă vorbim despre mobilitate, feedback-ul primit de la musafiri a fost pozitiv, în ceea ce priveşte modul de organizare al activităţilor și derularea acestora, cadrele didactice prezente subliniind originalitatea şi utilitatea metodelor prezentate, iar participanții vor implementa în şcolile la care predau elemente din strategiile prezentate la Oradea”, a spus Ramona Vesa.

Proiectul va continua cu o vizită instituțiilor partenere în Marea Britanie.

Mădălina Venter