Seria concertelor aniversare a celor 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, continuă la Filarmonica Oradea. Joi, de la ora 19, sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki vor putea fi audiate unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorilor Robert Schumann, Ludwig van Beethoven și Gioachino Rossini.

 

În cadrul concertului programat, joi seara, în sala „Enescu-Bartók”, instrumentiștii și corul Filarmonicii orădene, alături de invitații speciali, vor prezenta Concert nr.5 „Imperialul” pentru pian și orchestră în Mi bemol major, op 73, de L. v. Beethoven, Simfonia a IV-a în re minor, op. 120, de Robert Schumann și Cenușăreasa – uvertura, de Gioachino Rossini. Invitații serii sunt dirijorul japonez Shinya Ozaki și solistul Székely Attila.

Școlit în Tokyo și apreciat în România

Shinya Ozaki a studiat la Toho Gakuen School of Music din Tokyo. În decursul anilor sub bagheta lui au evoluat orchestre precum cea a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Simfonică din Miskolc (Ungaria), Osaka Philharmonic Orchestra (Japonia), Elmira Symphony Orchestra (USA), de asemenea a apărut în fruntea unor ansambluri corale dintre care amintim Corul Filarmonicii Ungare şi Osaka Choral Society. Din 1994 şi până în prezent îşi desfăşoară activitatea ca dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, totodată din 2015 este şi prim dirijor invitat al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare. În 1998 a fost distins cu titlul „Pro Urbe” de primăria municipiului Târgu-Mureş, în 2001 a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, în 2005 cu „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României, iar în 2014 i s-a decernat titlul „ALAE” din partea judeţului Mureş, de asemenea a fost premiat de către Ministerul de Externe din Japonia şi a primit distincţia „South Japan Culture Award” oferit de South Japan News.

În cariera sa artistică s-a implicat frecvent în activităţi educative, conducând MBC Youth Orchestra din Japonia în fiecare an în august, realizând cu acest ansamblu înregistrări de radio şi televiziune. Este unul din membri fondatori ai Asociaţiei „Kumamoto-Romania” şi iniţiatorul bursei de studiu oferită de Asociaţia elevilor talentaţi din România. În 2016 a debutat ca dirijor invitat în fruntea ansamblului Orquesta Sinfónica Nacional del Ecuador. În februarie 2019 a condus concertul organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

În acorduri de pian

Solistul invitat Székely Attila s-a născut în 1974 la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. Dr. Adriana Bera. A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen (Germania), la clasa prof. Tomislav Baynov și Amirás Gábor. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD (Germania).

În calitate de solist concertist a avut apariții în numeroase concerte în Germania, Elveția, Italia, Marea Britanie, SUA, Franța și în Scandinavia, precum și cu orchestre importante din România. În cadrul Festivalul Internațional „Mozart” din Cluj-Napoca, susţine concerte alături de artişti internaţionali de renume, precum Robert Levin, Jaap Schröder sau Malcolm Bilson. Din 2017 realizează la casa de discuri Centaur Label Inc. din SUA împreună cu violonistul Artur Kaganovskiy înregistrarea Sonatelor pentru vioară și pian de J. Brahms, C. Franck, Cl. Debussy, precum și a Sonatinelor de Fr. Schubert. Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.

Pentru săptămâna viitoare, conducerea filarmonicii orădene pregătește o seară muzicală cu lucrări semnate de Glinka, Wieniawski și Brahms. Vor fi invitați dirijorul Romeo Rîmbu și solista Diana Jipa.

 

Agenția NewsBihor