După ce a fost prezentată în Austria, Polonia, Slovacia, dar și în câteva muzee din România, expoziția ,,Que Viva Picasso!”, alcătuită din peste 120 de litografii și heliogravuri avându-l ca autor pe celebrul artist plastic spaniol Pablo Picasso, va ajunge și la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Lucrările fac parte din colecția particulară de artă a lui Thomas Emmerling. Expoziția este împărțită pe cinci serii de litografii și gravuri. Prima este ,,L’espace et la flûte”, ce cuprinde 12 litografii ale lui Picasso, reprezentând sursa de inspirație a poetului Jean Tardieu pentru creațiile sale literare reunite într-o carte cu același titlu, publicată la Paris, în 1958. În cadrul expoziției, alături de cele 12 litografii, va fi prezentată și ediția din anul 1959 a cărții, publicată la Zürich.

Apoi, ,,Les menines et la vie” cuprinde 58 de heliogravuri parțial color, ce sunt o interpretare după faimoasa pictură a lui Diego Velázquez, ,,Las Meninas”, suită de lucrări realizate de Picasso în 1957, în timpul unei șederi în Franța, pe care acesta a oferit-o orașului Barcelona.

Alături de heliogravurile care prezintă seria „Las Meninas”, în expoziția de la Oradea va fi prezentată și cartea ,,Les Menines et la vie” a lui Jaume Sabartés, prietenul și secretarul său, a cărei sursă de inspirație au fost lucrările lui Picasso. O altă serie este cunoscută cu numele de ,,Toros y Toreros” și are 16 litografii care reproduc desenele, realizate în cerneală, creion și pastel de către Pablo Picasso între anii 1957 şi 1959. În expoziție se află și ediția din anul 1961 a cărții ,,Toros y Toreros”, publicată la Editura Cercle d’Art, în Paris. Volumul a apărut în același an și la Barcelona, la Editura Gustavo Gili. În ambele publicații, desenele lui Pablo Picasso însoțeau textele.

Seria ,,Le mémoire d’homme” este alcătuită din 9 litografii alb-negru care au fost publicate în cartea cu același titlu (1950), rezultat al unui proiect de colaborare între scriitorul Tristan Tzara, întemeietor al curentului dadaist, și Pablo Picasso. Ultima serie, ,,Picasso de 1916-1961” are 24 de litografii alb-negru expuse alături de volumul scriitorului Jean Cocteau, cu același titlu.

Lucrări expuse până la finalul lunii martie

,,În expoziție mai este prezentă o litografie cu titlul <<Don Quijote>>, care reia desenul lui Picasso realizat, în 1955, pentru revista <<Les Lettres françaises>>. Artistul a mai abordat acest subiect pentru realizarea unui afiș care a figurat în Expoziția hispano – americană de la Galeria <<Henry Tronche>> (Paris, 1951). Muzeul Picasso din Barcelona deține două variațiuni litografice ale afișului expus la Paris, intitulate <<Don Quijote și Sancho Panza>>, realizate în același an, ambele dedicate lui Jaume Sabartés”, informează conducerea Muzeului Țării Crișurilor, într-un comunicat de presă.

Expoziția conține şi două dintre cele mai cunoscute afișe realizate cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris. Este vorba despre afișul „Les Menines”, care fusese desenat integral de către Pablo Picasso, iar ulterior editat de către Galeria Louise Leiris cu ocazia expoziției pe care pictorul a avut-o la această galerie în perioada 22 mai – 27 iunie 1959 și afișul „Congrès National du mouvement de la Paix”, care a fost, de asemenea, desenat de către Pablo Picasso în luna decembrie 1961 și a fost publicat, în 1962, de Imprimeria Mourlot.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, iar vernisajul va avea loc vineri, 14 februarie, de la ora 17:00. Expoziția va rămâne pe simezele Muzeului până în 29 martie.

Larisa Patricia Herlaș