În fiecare an, în data de 11 februarie este sărbătorită Ziua Europeană a Numărului Unic 112, care trebuie apelat când este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, fiind necesară intervenția imediată a echipajelor medicale, pompierilor, poliţiei și jandarmilor.

112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil gratuit la nivelul întregii țări, ce poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul acestuia, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie.

,,Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență <<Crișana>> are capacitatea de a recepţiona toate apelurile primite, 24 ore pe zi, de a transmite urgent orice informaţie necesară gestionării situațiilor de urgență şi de a coordona toate misiunile din zona de competenţă a ISU Bihor”, precizează maior Camelia Roșca, în calitate de ofițer informare și relații publice în cadrul instituției.

Dacă evenimentul sesizat prin Sistemul Unic 112 este şi de competenţa altor servicii de intervenţie, apelul se preia concomitent şi de către acestea, în sistem tip conferinţă, fără a fi nevoie de alte apeluri suplimentare.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” al judeţului Bihor funcţionează și dispeceratul comun al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor şi al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Recomandări pentru populație

Cetățenii care apelează numărul unic 112 trebuie să spună ce urgență au, unde este urgența pe care o au, unde se află și cum se numesc. Operatorul evaluează apoi urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite aceste informaţii serviciilor de urgenţă abilitate în rezolvarea cazului respectiv. După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu serviciul de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări. Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunaţi din nou. Rămâneţi calmi şi răspundeţi la toate întrebările. Nu închideţi până când nu vi se spune.

Larisa Patricia Herlaș