Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru județul Bihor două atenționări de cod galben și o avertizare de cod portocaliu, din cauza intensificărilor vântului.

Prima atenționare de cod galben este valabilă luni, între orele 08:40 și 14:00, vizând intensificări ale vântului cu viteze care vor atinge la rafală 55 – 70 kilometri pe oră, iar cea de-a doua este valabilă de luni, ora 14:00, până marți, ora 20:00, când vântul va depăși 55 – 65 de kilometri pe oră și izolat 70 – 80 kilometri pe oră.

Avertizarea de cod portocaliu se adresează zonei înalte de munte, de luni, ora 18:00, până marți, ora 20:00, fenomenele avertizate fiind intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90 – 120 kilometri pe oră și temporar ninsoare viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 de metri.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările pe durata manifestării vântului puternic și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.

,,În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate”, transmite maior Camelia Roșca, ofițer informare și relații publice în cadrul ISU ,,Crișana”.

În județul Bihor, în 5 februarie, pompierii militari au desfășurat peste 30 de misiuni de înlăturare a efectelor vijeliei și de gestionare a situațiilor care puneau în pericol cetățenii și bunurile acestora.

Larisa Patricia Herlaș