Originar din Poienii de Jos, o frumoasă localitate a Țării Beiușului, bogată în resurse dar mai ales bogată în plante medicinale. Această resursă este aur pentru Raul Lupou Butaș care reușește de aproape 10 ani să producă siropuri, tincturi, creme, loţiuni pentru oase şi articulaţii și ceaiuri din „aurul” aflat în zonă. Vă invităm să îi descoperiți povestea în interviul de azi.

NewsBihor: De unde vine pasiunea dumneavoastră pentru lumea plantelor?
Raul Lupou Butaș: Pasiune pentru natură o am de mic copil, de aceea am și urmat un liceu silvic dar și studii universitare în silvicultură și tot odată am făcut în anul 2009 un curs introductiv în fitoterapie în urma căruia am învățat partea energetică a corpului uman și a plantelor medicinale. În familia mea este o tradiție cu aceste remedii naturiste, bunicul ocupându-se și el, așa rudimentar, cum erau și vremurile respective.


NewsBihor: De unde este recoltată materia primă?
Raul Lupou Butaș: Recoltarea plantelor se face manual, din flora spontană a munților Apuseni.


NewsBihor: Care sunt etapele prin care trec plantele până ajung în ambalaje sub diverse forme?
Raul Lupou Butaș: Etapa imediat următoare o reprezintă uscarea plantelor pe site din lemn, în spații bine aerisite, evitând contactul plantei direct cu lumina. Unele sunt uscate în uscător evitând astfel fermentare lor. Acum, urmează procesul de depozitare al plantelor brute pe categorii iar de aici începe procesarea. Etapa finală o reprezintă combinarea lor după rețetele moștenite dar și actualizate. Acum i-au naștere ceaiurile care sunt ambalate manual urmând a fi depozitate ca și produs finit.


NewsBihor: Ce presupune mai exact procesul de producție? Cât de multă muncă se ascunde în spatele celui mai bine vândut produs?
Raul Lupou Butaș: Am să vă explic în detaliu procesul de producție al celui mai vândut produs al nostru în sezonul rece și anume, siropul Tusino-Mel. Se cântăresc urmatoarele plante: muguri de pin, pătlagină, cimbrișor, sovârf, limba cerbului și frunzele de mentă, fiecare având gradul ei de divizare dar și procentaj. Se pun într-un vas  de inox, după cum prevede legislația, iar peste plantă se toarnă apă fierbinte aproximativ 100°  și se lasă la macerat  închizând vasul cu capacul cu garnitura etanș, după care se filtrează și le pun într-o pneumopresă pentru a scoate toată cantitatea de extract. Urmează etapa de microfiltrare a extractului printr-un filtru cu plăci iar după se adaugă mierea  și siropul de zahăr, amestecându-se continuu până se omogenizează. Siropul de zahăr se sterilizează inainte de adăugare iar de aici vine înbuteliat în sticle de 100 ml. respectiv 500 ml., urmând o nouă etapă aceea de etichetare și ambalare în cutie de carton unde se mai pune și o linguriță dozatoare.


NewsBihor: Timpul este prețios, mai ales în zilele noastre. Cât din timpul tău aloci afacerii?
Raul Lupou Butaș: Cel mai mult timp dedicat este primăvara când începe sezonul de recoltat plante din flora spontană dar și în cursul anului cu procesarea, vânzarea și căutarea de posibili colaboratori, mai exact sunt ocupat foarte mult timp cu  acestă micuță afacere, nu prea am mult timp de concedii decât prin luna ianuarie atunci când îmi petrec cel mai mult timp cu familia.
NewsBihor: Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește dezvoltarea afacerii?
Raul Lupou Butaș: Unul și cel mai important plan de viitor ar fi să semnez contracte cu câteva firme de distribuție, iar al doilea plan pe care îl analizez este obținerea de fonduri europene pentru un spațiu de producție de vreo 250 – 300 mp. Totul este tehnologia în aceste vremuri și doar așa vom putea să ne extindem.
NewsBihor: Unde putem găsi produsele dumneavoastră?
Raul Lupou Butaș: Le găsiți direct pe site-ul nostru dar le vindem în mare parte la târgurile organizate pe întreg teritoriul țării.