20 de directori de școli din Bihor au participat, zilele trecute, la o întâlnire cu reprezentanții Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, instituție în cadrul căreia funcționează noul laborator de siguranța circulației. Conceput în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție al Județului și Primăria Oradea, laboratorul pune la dispoziția tuturor participanților la trafic, tehnologie de ultimă oră prin intermediul căreia se simulează accidente rutiere, dar și efectele nocive ale consumului de alcool și de stupefiante. Primii care au testat, oficial, dispozitivele au fost mai mulți directori de școli, care și-au manifestat interesul de a înscrie elevii la cursuri de educație rutieră. „Elevii vor viziona materiale video cu accidente rutiere și efectele neutilizării elementelor de siguranță în trafic. Există un simulator de accidente rutiere, un simulator moto Honda, singurul din România. Acesta este capabil să genereze 19 rute diferite în spațiul virtual, prin intermediul cărora se va testa capacitatea de reacție și stăpânirea în diverse situații de trafic. Cursanții vor testa efectele unui impact la viteze cuprinse în 15-25 km/h în situația neportului centurii de siguranță. La dispoziția elevilor sunt și ochelarii ce simulează efectele consumului de alcool (până la o concentrație 1.3 mg/l) și efectele consumului de stupefiante”, a precizat Póti Csaba, directorul DDIP Bihor.

 

Profesorii au fost receptivi la inițiativă și au programat deja primele cursuri de educație rutieră pentru elevii claselor V-XII, aceasta după ce, în luna decembrie, copii din ciclul preșcolar au participat la câteva lecții cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier.

Cursurile vor fi susținute de personal calificat și polițiști, iar programările se fac la adresa ddipbihor@gmail.com sau la numărul de telefon 0741/210.999, de luni până vineri, între orele 8-16. Cea de-a doua sesiune de întrebări și răspunsuri cu directorii de școli din județ va avea loc în perioada următoare.

Veres Diana