După ce a fost prezentată în Constanța și București, expoziția „1989. Revoluția de Catifea” ajunge la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, unde va putea fi vizitată în perioada 6 – 28 februarie.

Expoziția este organizată de Centrul Ceh București și Ambasada Republicii Cehe în România, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor. Aceasta are ca scop aniversarea a două dintre cele mai importante evenimente care au marcat istoria recentă a Cehoslovaciei, anume căderea comunismului în anul 1989 şi desăvârșirea Revoluţiei de Catifea în 1990 – 1991, odată cu plecarea trupelor sovietice.

Expoziția conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, când, după 40 de ani, dictatura comunistă a luat sfârșit: demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989, respectiv atmosfera emoțională și plină de entuziasm care a urmat.

,,Multe dintre aceste fotografii de excepție au căpătat, cu timpul, caracter legendar și, datorită valorii lor documentare și artistice, ne întorc literalmente în acea atmosferă de emoție și entuziasm care predomina în întreaga societate la acea vreme”, a transmis conducerea Muzeului Țării Crișurilor. Expoziția include și un set de fotografii ale plecării trupelor sovietice din Cehoslovacia în 1990 – 1991, fenomen care a desăvârșit Revoluția de Catifea.

Orădenii care doresc să participe la vernisaj sunt așteptați joi, 6 februarie, începând cu ora 17:00, la Muzeul Țării Crișurilor, din Str. Armatei Române, nr.1/A.

Larisa Patricia Herlaș