Marți, 4 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru județul Bihor, o atenționare de cod galben, vizând intensificări ale vântului și ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 de metri, și o avertizare de cod portocaliu, din cauza cantităților însemnate de precipitații, valabilă pentru zona de munte.

Atenționarea de cod galben este în vigoare de marți, ora 13:00, până miercuri, ora 08:00, în timp ce avertizarea de cod portocaliu vizează doar ziua de marți, în intervalul orar 15:00 – 23:00. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor recomandă populației să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice avertizate.

Măsuri de prevenire a situațiilor de urgență

,,Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate. În cazul în care furtuna este iminentă, întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism, închideţi ferestrele şi uşile, evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate și deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice”, avertizează specialiștii.

De asemenea, în timpul unei furtuni, dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică, nu vă întindeţi pe pământ și evitaţi obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă.

Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi, dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale, iar dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Larisa Patricia Herlaș