Contractele de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului de salubrizare pentru cinci zone de colectare, din cele șase, de pe raza județului Bihor au fost semnate luni, la sediul Consiliului Județean Bihor.

Este vorba despre zona Aleșd, care cuprinde 13 UAT-uri, zona Salonta, având 11 UAT-uri, zona Beiuș, cu 28 UAT-uri, zona Marghita, alcătuită din 12 UAT-uri, și zona Valea lui Mihai, cu 11 UAT-uri. ,,Vorbim despre o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, care va beneficia de aceste servicii”, a spus Bujor Chirilă, directorul A.D.I. Ecolect Bihor. ,,Licitația a fost organizată pe șase zone de colectare. Una dintre ele este contestată și se află în procedură de soluționare”, a mai precizat directorul, făcând referire la zona metropolitană extinsă.

,,Este o zi foarte importantă pentru locuitorii județului Bihor, pentru primari și pentru Consiliul Județean”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, înainte de semnarea contractelor. ,,Începând de azi, pot începe pregătirile pentru demararea în mod optim a colectării deșeurilor”, a mai punctat acesta.

Licitația a fost câștigată de două firme bihorene. Este vorba despre S.C. Salubri S.A. Aleșd, compania Consiliului Local al orașului Aleșd, care va opera pe zona Aleșd, și de S.C. Ave Bihor S.R.L., care a adjudecat celelalte zone. ,,Amândouă sunt companii bihorene care activează, angajează și își plătesc taxele aici, la noi”, a apreciat Bujor Chirilă.

Minim trei luni pentru mobilizare

Directorul a mai explicat care sunt pașii ce urmează să fie parcurși în continuare: ,,Urmează perioada de mobilizare, în care va fi asigurată infrastructura. Aceasta durează minim 90 de zile, dar ea poate fi extinsă, din motive obiective. În această perioadă vor fi făcute traseele, vor fi dotate gospodăriile cu recipienți și vor amenajate platformele de colectare”.

Când proiectul va deveni întru totul funcțional, bihorenii vor achita pentru colectarea deșeurilor suma maximă de 7 lei pe persoană în mediul rural, respectiv 10 lei pe persoană în mediul urban, dacă primăria a adoptat varianta de plată cu taxă. Prețul crește cu până la 15% dacă plata se va face sub formă de tarif.

Conducerea Consiliului Județean Bihor plănuiește, împreună cu A.D.I. Ecolect Bihor, ca în primăvară să demareze o campanie de informare și conștientizare adresată populației județului Bihor, astfel încât aceasta să respecte conștient normele legate de gestionarea și reciclarea deșeurilor.

Larisa Patricia Herlaș