Sub genericul „Ianuarie românesc la Gyula”, Consulatul General al României la Gyula a organizat, în 29 ianuarie, o manifestare culturală pentru a marca 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale Române, 161 de ani de la Unirea Principatelor Române și aniversarea a 69 de ani de la apariția publicaţiei „Foaia Românească”.

Evenimentul, ajuns la cea de-a șasea ediție, a avut loc cu sprijinul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, chiar la sediul acesteia, din Gyula. ,,La manifestare au participat peste 100 de persoane, membri, reprezentanți și conducători ai comunității românești din Ungaria și oaspeți de seamă din România”, au precizat, pot-eveniment, organizatorii. Printre invitați s-au aflat Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor și Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea.

În cadrul programului festiv, un cuvânt de binecuvântare a fost adresat de Preasfințitul Părinte Siluan, care a precizat că manifestările de acest fel sunt importante pentru cunoașterea evenimentelor marcante din istoria neamului și contribuie la afirmarea și consolidarea identității naționale, spirituale și culturale româneşti.

Participanții au asistat la o prezentare care evidențiază contextul realizării Micii Uniri, s-au delectat cu un program de cântece și poezii prin care a fost evocat geniul eminescian, pregătit de către elevii Şcolii Generale Bilingve de Naţionalitate Română din Micherechi, au avut parte de lansarea a două volume de carte, au făcut cunoștință cu o nouă publicație a românilor din Ungaria, anume „Calendarul Românesc”, și s-au lăsat răsfățați de recitalul muzical susținut de tânărul solist Alexandru Ticula.

Pe lângă toate acestea, a mai fost realizată o expoziție de cărți de literatură română, numită „De la lume adunate și înapoi la lume date”, ce fac obiectul donației Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” Bihor pentru românii din Ungaria.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepție comună, oferită de Consulatul General al României la Gyula.

Larisa Patricia Herlaș