Utilizând mijloace artistice inovatoare, limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de întrebări și răspunsuri, mai mulți artiști profesioniști, printre care și șapte actori ai Teatrului Regina Maria, vor reinterpreta romanul Moromeții de Marin Preda.

 

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, ce a fost lansat, vineri, se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria. Prin intermediul acestuia, artiștii Asociației Teatrul de Copii și-au propus promovarea egalității de șanse la educație, a toleranței și diversității prin incluziune, suscitarea interesului spre lectură, și promovarea artei teatrale ca metodă informală de educație. „Activitățile principale ale proiectului nostru sunt realizarea dramatizării după romanul Moromeții de către studenții masteranzi ai specializării Dramaturgie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; realizarea unor obiecte specifice teatrului de animație și a unor elemente de decor de către studenții specializării Scenografie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; susținerea unui workshop cu minori instituționalizați, în vederea realizării unui scurt performance filmat pe tema tradițiilor românești așa cum se regăsesc ele în Moromeții, spune managerul, Șerban Borda. Momentul artistic va fi introdus prin intermediul videoproiecției în lectura performativă. Pentru realizarea lecturii vor fi cooptați șapte actori profesioniști ai Teatrului Regina Maria, alături de regizoarea Oana Leahu, prof. univ. dr. în cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș, și de muzicienii Ovidiu Iloc și Andrada Ciupeiu, care vor susține performance-ul prin muzică live.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, ajunge și în Ungaria

În cadrul proiectului va avea loc un workshop susținut de trainerul Nora Tiu, actriță și lect. univ. dr. în cadrul Universității Oradea. Premiera spectacolului va avea loc în luna mai, pe scena Teatrului Arcadia. „În baza unui protocol de colaborare, repetițiile vor avea loc pe scena Teatrului Arcadia, acolo unde va avea loc și premierea spectacolului. Pe viitor ne dorim ca acest spectacol să fie inclus în stagiunea Teatrului Arcadia.” , ne-a precizat responsabilul comunicare, Andreea Costea.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” va fi prezentat în localitățile Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria). Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi diseminate broșuri cu dramatizarea romanului Moromeții și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Proiectul cultural este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Agenția NewsBihor