La trei luni de la lansarea „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenții medicale în situații de urgență” la Oradea, proiectul strategic pe sănătate, cum mai este cunoscut, a fost prezentat și în Ungaria. Miercuri, o delegație de specialiști din Bihor a fost prezentă la conferința de deschidere de la Berettyóújfalu. Partener al Consiliului Județean Bihor (lider), Consiliul Local Berettyóújfalu a prezentat strategia de dezvoltare a sistemului medical de cealaltă parte a frontierei. „În cadrul proiectului RO-HU 275, autoguvernarea Berettyóújfalu intenționează să reconstruiască și să doteze o clădire din incinta ștrandului din localitate cu echipamente medicale specifice și alte facilități, în vederea optimizării funcționării complexului. În acesta se vor desfășura activități de recuperare motrică în sistem ambulatoriu pentru pacienții Spitalului „Gróf Tisza István”. Renovarea, extinderea și dezvoltarea clădirii spitalului a fost deja realizată din fonduri naționale. Însă prin dezvoltarea acestui centru balneo-terapeutic se are în vedere, pe lângă satisfacerea nevoilor medicale, și dezvoltarea economică a microregiunii, precum și înlesnirea turismului zonal și de peste hotare”, a precizat viceprimarul din Berettyóújfalu, Bónácz János. Despre tratamente de reabilitare locomotorie și balneoterapie au vorbit dr.Muraközi Zoltán, directorul spitalului, și dr. Fehér Tibor, medicul șef. În cadrul centrului vor beneficia de asistență atât pacienții internați cât cei care trebuie să urmeze tratament ambulatoriu, fie că sunt din Ungaria sau România.

„Este cel mai important proiect pentru îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (cooperare în domeniul sănătății și prevenției bolilor). Vorbim despre investiții în infrastructura medicală și socială, ce contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală. Proiectul strategic pe sănătate este primul cu un număr atât de mare de parteneri; 8 în total. Județul Bihor este lider, dar sunt 7 parteneri: autoguvernarea locală Berettyóújfalu, municipiile Oradea, Marghita, Salonta, Beiuș, orașul Aleșd, Universitatea Oradea prin Facultatea de Medicină și Farmacie. Sunt și doi parteneri asociați: Serviciul Județean Salvaspeo și Spitalul „Gróf Tisza István”, a spus Szabó József, administratorul public al Județului Bihor.

Prin proiectul strategic pe sănătate, a cărui valoare este 9.474.159 euro (din care 8.053.035 euro este contribuția Uniunii Europene), în Bihor se vor construi două centre medicale de urgență în zona montană, se va implementa sistemul de telemedicină, șase unități spitalicești se vor dota cu echipamente medicale performante, iar Facultatea de Medicină va reconstrui o clădire în care va funcționa un centru de formare pentru studenți și medici specialiști.

Veres Diana