Joi, de la ora 19.00, sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea va găzdui un concert simfonic, ce propune două lucrări semnate de cei mai iluștri reprezentanți ai romantismului. Conducerea muzicală a concertului aparţine maestrului Romeo Rîmbu.

În deschidere veţi putea asculta ,,Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor”, de Jean Sibelius. Lucrarea este practic singura compoziţie concertantă a lui Sibelius și se bucură şi astăzi de o deosebită popularitate, deși datează din anul 1903, fiind o capodoperă simfonică marcată de virtuozitate şi încărcătură emoţională romantică. În încheierea concertului, melomanii vor putea asculta ,,Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88”, de Antonín Dvořák. Reprezentant al şcolii naţionale cehe, Dvořák a îmbogăţit literatura muzicală cu nouă simfonii. După cea de-a IX-a (Din lumea nouă), poate cea mai populară şi mai frecvent interpretată este Simfonia a VIII-a, caracterizată de luminozitate, măreţie şi un deosebit simţ al proporţiilor.

Mai multe despre inivitatul Filarmonicii

Solistul invitat, Remus Azoiţei, a absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1995, la clasa lui Daniel Podlovski. După aceasta obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. A concertat în cele mai prestigioase săli ale lumii, apărând de asemenea și în festivaluri muzicale la București, Tokyo, Cambridge, Londra și Santander. A înregistrat, în premieră mondială, lucrările pentru vioară şi pian de George Enescu, în integralitatea lor, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, unde mai târziu a pus bazele Societăţii Enescu. Remus Azoiței cântă pe o vioară Antonio Stradivari, din 1695.

Mădălina Venter