Anul acesta, cea de-a cincea ediție a Turului Ciclist al Bihorului va avea loc în luna iulie și nu în iunie cum era organizat, în mod tradițional. Decizia de a muta competiția imediat după un alt eveniment ciclist important – Turul Sibiului – a fost luată pentru a oferi echipelor străine posibilitatea de a participa la două concursuri pe durata unei singure vizite în România.

La cea de-a ediția a cincea a Turului Ciclist al Bihorului, care se desfășoară între 9-12 iulie, vor participa 20 de echipe – în total 160 de rutieri și 75 manageri sportivi. Deși în 2020 va fi organizat mai târziu decât în anii trecuți, evenimentul ciclist păstrează formatul edițiilor precedente – 2 etape și 2 semi etape, cu un contratimp în Oradea și o cățărare cu finiș pe platoul Padiș. Etapa 1 va avea loc în data de 10 iulie – 163 de km pe traseul Oradea – Salonta – Căpâlna – Băile Felix – Oradea (163 de km); în 11 iulie vor avea loc etapele 2A – contratimpul individual prin centrul orașului Oradea și 2B – 150 de km pe traseul Oradea – Oșorhei – Borod – Bratca – Beiuș – Pietroasa – Padiș , iar în 12 iulie se va desfășura etapa 3 – 158 de km pe traseul Oradea – Oșorhei – Tileagd – Derna – Marghita – Diosig – Oradea. Până în acest moment și-au confirmat participarea la eveniment 15 echipe, dintre care 13 sunt înscrise și la Turul Sibiului, validând astfel strategia de a organiza cele două evenimente unul după altul. „Este o strategie prin care ne dorim să facem mai cunoscut acest sport, să dăm șansa cicliștilor pasionați din România să interacționeze cu echipe internaționale, să guste din ciclismul profesionist, dar în același timp este o strategie prin care ne dorim să aducem la startul celor 2 curse echipele de World Tour. Și cu siguranță în scurt timp vom reuși. Este pentru prima oară când România va găzdui timp de 2 săptămâni un grup atât de mare de cicliști profesioniști și cu siguranță acest fapt va stârni curiozitatea multor echipe de World Tour, pe care le vedem la cele mai importante competiții cicliste din lume”, spune Mariana Macovei, marketing și comunicare Tour of Bihor.

Inclus în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale, Tour of Bihor este primul tur ciclist din România implicat în programe de educare a copiilor și prima competiție de acest gen, transmisă integral live în mediul online. În organizarea Tour of Bihor sunt partenere entități care înțeleg rolul unui asemenea eveniment în promovarea orașului și a județului – Discover Bihor, Visit Oradea, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea. Ca în fiecare an, sunt alături de Tour of Bihor sponsori deja consacrați – Bellotto, Carcover, RNT, Europa FM, Bontrans, Ford Carbenta, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, Thermal Technology și Kaluna, dar poziția de sponsor principal este încă disponibilă și oferă finanțatorului posibilitatea de a apărea pe toate materialele de promovare a evenimentului, inclusiv pe tricourile distinctive, cu titulatura „Powered by…”.

Mădălina Venter