Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a reacționat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, la decizia prefectului Dimitru Țiplea de a atacat în contencios Dispoziția Președintelui C.J. Bihor, privind organizarea concursului de proiecte de management la Teatrul ,,Regina Maria” Oradea.

,,Astăzi (n.r. luni, 27 ianuarie 2020) am primit o adresă de la domnul prefect Dumitru Țiplea, în care ne anunța că a atacat în contencios Dispoziția Președintelui Consiliului Județean”, a precizat vicepreședintele Ioan Mang, care are și atribuții de coordonare a Teatrului ,,Regina Maria”. Demersul reprezentantului Guvernului în teritoriu vine la câteva zile după ce Consiliul Județean l-a înștiințat pe Țiplea că, potrivit legii, prefectul nu exercită control de legalitate asupra Dispozițiilor Președintelui Consiliului Județean și nu poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele administrative emise de acesta.

,,Dânsul a uitat că este înalt funcționar public, comportându-se ca un liberal convins și mergând pe o linie absolut politică”, a acuzat vicele, în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii. ,,În 2015, un domn senator PNL, Andrei Voloșevici a făcut un proiect de lege, ce a și trecut de Parlament, care le dădea drept prefecților să atace Dispozițiile Președintelui Consiliului Județean. Numai că președintele Klaus Werner Iohannis a atacat acea lege la Curtea Constituțională și ea a fost declarată neconstituțională”, a reamintit Mang. ,,Astfel, dacă domnul prefect nu își retrage astăzi demersurile, poate fi învinovățit de abuz în funcție, pentru că nu ține cont de legile în vigoare și mai ales de decizia Curții Constituționale”, avertizează vicepreședintele legislativului județean, nu înainte de a preciza că ,,în 30 de ani niciun prefect din România nu a atacat o Dispoziție a Consiliului Județean, pentru că nu poate”.

În ceea ce îl privește pe fostul manager al instituției de cultură, Daniel Vulcu, Ioan Mang a arătat că ani în șir a fost evaluat de oameni care nu aveau competența să facă acest lucru, unii fiind chiar membrii PNL, la fel ca actorul, și, totuși, acesta nu a a apelat la instanță, așa cum s-a întâmplat în 2018, când a contestat componența comisiei de evaluare, din care făceau parte Ștefan Ignat, directorul Operei Naționale București, și Dinu Iancu Sălăjanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău.

Astfel, mult disputatul concurs pentru postul de manager al Teatrului ,,Regina Maria” nu va fi întrerupt, ba mai mult, câștigătorul urmează să fie anunțat în câteva zile.

Larisa Patricia Herlaș