Direcția de Sănătate Publică Bihor a informat toți medicii de familie și unitățile spitalicești din județ cu privire la noul coronavirus recent identificat în patru provincii din China.

Specialiștii cred că există o probabilitate mica de import de cazuri în țările din Uniunea Europeană sau din Spațiul Economic European, datorita traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan, locul în care a apărut virusul ucigaș. ,,Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitățile sanitare, în țările UE/SEE și evidențele unei transmiteri inter-umane limitate, determină ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută”, se precizează într-un comunicat trimis de D.S.P. Bihor.

De aceea, au fost răspândite informații privind virusul către personalul din Aeroportul Internațional Oradea și a fost evaluat modul de răspuns la suspiciuni de îmbolnăvire (spații, personal de supraveghere). De asemenea, au fost înmânate informații pentru călători sub forma Cardului de Alertă pentru Sănătate.

Atenție, călători!

Călătorii care planifică să viziteze cel puțin una din cele patru provincii din China, adică Hubei – oraș Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi, trebuie să evite ,,piețele umede”, locurile unde sunt manipulate animale vii ori moarte și să se ferească de contactul cu persoane bolnave. Aceștia mai trebuie să acorde o atenție deosebită igienei mâinilor și alimentelor, iar dacă prezintă simptome respiratorii acute, cum ar fi tuse și/sau dificultate de respirație, și febră, sunt sfătuiți să își pună masca de nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cel mai apropiat.

În plus, din cauza activității gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinați antigripal cu minim două săptămâni anterior deplasării.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: www.marketwatch.com