Primăria Săcădat a finalizat, anul trecut, mai multe proiecte importante și desfășoară, inclusiv în această perioadă, alte lucrări necesare pentru dezvoltarea comunei.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, în 2019 a început modernizarea de străzi în comuna Săcădat. Având o valoare de aproximativ 3 milioane lei, proiectul presupune lucrări pe o lungime 3,3 kilometri, dintre care, până acum, au fost finalizați 2 kilometri. Tot prin PNDL II este posibilă extinderea canalizării menajere în localitatea Săbolciu, un proiect care costă 2,7 milioane lei. Potrivit administrației locale, din cei 11,6 kilometri de canalizare prevăzuți în acest obiectiv, 10,8 au fost deja executați.

,,Datorită finanțării pe care am obținut-o prin PNDL I, imediat după încheierea proiectului privind introducerea canalizării, vom trece la reabilitarea drumului comunal DC 50 Săcădat – Borșa, pe o distanță de 5,2 kilometri. Acest proiect se ridică la suma de 3,5 milioane lei”, a precizat primarul comunei Săcădat, Aurel Popa.

Obiective finanțate din bugetul local

O altă serie de obiective a fost finanțată, anul trecut, din bugetul local. Este vorba despre realizarea expertizei tehnice a pasarelei de peste Crișul Repede, din Săbolciu, care a costat 15.000 lei, pietruirea drumului ,,Duleul Domnului” din Săbolciu, în valoare de 42.810 lei, execuția gardului și porții de acces auto la parc, însumând 37.800 lei, lucrările de reparații la Grădinița cu Program Normal nr.1 Săcădat, la Școala Primară Săbolciu și la Școala Gimnazială nr.1 Săcădat, în valoare totală de peste 35.000 lei, și două studii de fezabilitate, unul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comună, iar altul pentru modernizarea DC 55, trotuare, accese la proprietăți și șanțuri în localitatea Săcădat.

Primăria a mai obținut fonduri europene în valoare de 4,5 milioane lei pentru implementarea proiectului ,,Extindere infrastructură de apă uzată în comuna Săcădat”. Extinderea a fost realizată, până în acest moment, pe o distanță de 1,6 kilometri, din cei 3,8 prevăzuți.

Comuna Săcădat, situată pe Valea Crișului Repede, în partea de est a municipiului Oradea, este formată din satele Borșa, Săbolciu și reședința Săcădat.

Larisa Patricia Herlaș