Așa cum au precizat inițiatorii, proiectul „Athletes Go Further in Life” și-a propus să promoveze educația prin sport. Adresat foștilor sportivi de top, indiferent de disciplină, cursanții vor trebui să parcurgă mai multe module în baza cărora vor obține o diplomă europeană de instructor. „Scopul principal al proiectului este promovarea educației în și prin sport cu focus special pe dezvoltarea abilităților sportivilor. Din păcate, pe durata activității de performanță, sportivii nu au suficient timp să se pregătească pentru o meserie astfel încât la încheierea carierei, să poată avea o viață socială de calitate, o meserie din care să trăiască. Odată absolvit, cursul va oferi posibilitatea instructorilor să își desfășoare activitatea în oricare din statele Uniunii Europene și chiar în afara acestora”, a spus Marius Dumitru, formator în cadrul proiectului „Athletes Go Further in Life”.

25 de sportivi vor deveni instructori calificați

Parteneri în cadrul proiectului derulat de Centrul de Formare Profesională M.A.R.A. sunt Clubul Sportiv King-Do Lions (Oradea), TKD Spirit Egyesület (Ungaria), două asociații sportive din Italia și Portugalia și o universitate din Turcia. Fiecare dintre parteneri va trimite spre perfecționare, la Oradea, 5 sportivi de top, retrași din activitatea competițională. „Cursurile de prim ajutor se vor desfășura în colaborare cu SMURD. Universitarii Mircea Muntean (USAMV Cluj) și Marius Oltean (Universitatea Bogdan Vodă, Cluj) sunt lectori în cadrul acestui proiect. Cei doi sunt antrenori emeriți, care de-a lungul anilor și-au prezentat rezultatele cu loturile naționale ale României de taekwon-do”, a spus Tulkos Romeo. Invitați la conferința de lansare a proiectului au fost sportivi, antrenori, jurnaliști, dar și Traian Bodea și Ioan Mang, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor. „Salut conceptul de pregătire duală a sportivilor de performanță astfel încât, după ce își încheie cariera sportivă, aceștia să poată să își continue activitatea în baza experienței pe care au acumulat-o și a cursurilor pe care le vor urma”, a spus Ioan Mang, care a precizat că parteneriate Erasmus între cele cinci țări europene există și la nivelul Universității din Oradea.

Tulkos Romeo, inițiatorul proiectului cu finanțare europeană, este printre puținii antrenori orădeni care au implementat, cu sprijinul autorităților județene, mai multe programe cu scopul de a atrage tinerii spre sportul de performanță. Anul trecut, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte din subordinea Consiliului Județean Bihor a finanțat, 54 de programe pe domeniul sport, în valoare de 375.000 lei.

Veres Diana