În Husasău de Tinca există mai multe proiecte în derulare. Unul dintre acestea, având o valoare de 3,5 milioane lei, vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere din comună și este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală II.

,,Deja am cheltuit 1,7 milioane de lei din suma totală alocată pentru acest proiect, care urmărește îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Până în prezent s-au finalizat etapele de balastrare și pietruire. Practic, urmează turnarea asfaltului”, a precizat, pentru NewsBihor, primarul comunei Husasău de Tinca, Mihai Faur.

Un alt proiect aflat în faza de implementare presupune extinderea Școlii Gimnaziale nr. 1 din comună. Acesta are o valoare de 1,2 milioane lei și este finanțat tot prin PNDL II. ,,Până în acest moment au fost încheiate lucrările la fundație și s-a făcut construcția parterului, acolo unde va funcționa o sală de gimnastică, cu toate echipamentele. La etaj, vor mai fi construite trei săli de clasă. Deocamdată, 30% din proiect este realizat”, a afirmat edilul.

Administrația locală a obținut sume importante de bani și prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Concret, comuna are la dispoziție 878.000 lei pentru modernizarea, reabilitarea și dotarea Căminului Cultural Miersig. ,,Licitația a fost deja încheiată, iar lucrările vor începe atunci când vremea va permite acest lucru, cel mai probabil în luna martie”, a specificat Mihai Faur. Alte 5,6 milioane lei au fost alocați comunei prin AFIR, pentru achiziția de utilaje: buldoexcavator, utilitară și vidanj. În acest caz, câștigătorul licitației va fi desemnat, cel mai probabil, în aproximativ o lună.

Aceste proiecte ar urma să se adauge altora, ce au fost finalizate recent. Printre ele se află cel de modernizare de străzi în Husasău de Tinca și Miersig, pe o lungime de 7 kilometri. Proiectul a costat aproximativ 5 milioane lei și a fost finanțat prin PNDL I. Tot de curând, au fost construite capele mortuare în Husasău de Tinca și Miersig, în valoare de aproximativ 900.000 lei, bani asigurați din bugetul propriu.

Planuri mari pentru 2020

,,Pentru 2020 ne propunem să realizăm SF-ul și proiectul pentru introducerea canalizării în satele Miersig și Sititelec, respectiv pentru modernizarea drumului comunal 90 Husasău de Tinca – Gurbediu”, a declarat Mihai Faur. De asemenea, acesta își dorește să modernizeze străzi pe o lungime de 2,7 kilometri, în Oșand, și să construiască capele mortuare în Sititelec, Oșand și Fonău.

Tot în acest an, comuna ar urma să se îmbogățească cu cinci kilometri de trotuare. Nu în ultimul rând, Primăria Husasău de Tinca va realiza lucrări de arhivare.

Larisa Patricia Herlaș