Având în vedere confirmarea gripei aviare în țări vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice și apariția unui focar la o fermă din județul Maramureș, există un pericol de îmbolnăvire și la populația județului Bihor, avertizează specialiștii.

De aceea, Direcția de Sănătate Publică Bihor a emis o serie de măsuri care trebuie respectate în vederea prevenirii îmbolnăvirilor prin gripă aviară. ,,Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări. În lipsa apei și a săpunului, se șterg mâinile cu alcool sanitar. De asemenea, nu manipulați păsări moarte și supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave”, a transmis dr. Daniela Rahotă, director al D.S.P. Bihor.

Medicii mai recomandă cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate și să anunțați veterinarul de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

Au mai fost făcute indicații, de către specialiști, cu privire la modul de preparare a hranei. Astfel, carnea crudă trebuie separată de cea gătită, instrumentele de tăiat utilizate la carnea crudă nu trebuie folosite şi la alimentele care sunt gata preparate, iar carnea prelucrată termic nu trebuie așezată pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost înainte.

De asemenea, carnea de pasăre, inclusiv ouăle, ,,trebuie prelucrate termic timp îndelungat, la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C”.

Larisa Patricia Herlaș