Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic diferit. Obișnuit cu structura clasică sau tradițională, publicul este invitat, de această dată, la un recital al trompetistului Gyarmati Gabriel. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Horváth József.

„Vă mulțumesc pentru invitația care mi-ați făcut-o. Este o onoare să fiu pentru prima dată ca și solist la Oradea. Concertul de mâine aparține perioadei baroc, este compus pentru oboi și orchestră, dar fost reinterpretat pentru trompetă și orchestră. Nu este un concert original pentru trompetă, dar se potrivește foarte bine cu această trompetă piccolo. Încurajez publicul să vină să asculte această trompetă fiind ceva inedit să ascultați live acest instrument”, a precizat solistul, Gabriel Gyarmati.

Filarmonica de Stat Oradea propune spre audiție două lucrări compuse pentru trompetă și orchestră, o suită și o simfonie. În deschidere va fi prezentată lucrarea „Concert pentru trompetă și orchestră în Si bemol major, op. 7, nr. 3” de Tomaso Albinoni, compozitor şi violonist italian, recunoscut mai ales pentru muzica sa instrumentală. Din program fac parte „Dansuri și arii antice – suita nr. 3”de Ottorino Respighi, „Concertul pentru trompetă şi orchestră în Re major” de Giuseppe Torelli. În încheiere, organizatorii propun „Simfonia nr. 82 în Do major, Hob. I:82” de Joseph Haydn. „Prima dintre cele şase simfonii pariziene, compusă în 1786, şi-a căpătat denumirea de „Ursul” datorită motivului din debutul finalului simfoniei, unde vioara cântă vioi o temă slavă pe o pedală a fagotului, imitând melodia pe care un urs dresat ar dansa într-un târg, pentru a-i distra pe privitori”, transmite conducerea artistică a Filarmonicii din Oradea.

Mădălina Venter