Portul popular din Țara Beiușului, creat cu migală și pricepere a fost motiv suficient pentru reprezentanții unui celebru brand francez de parfumuri pentru efectuarea unei vizite de cercetare, care a debutat la Cetatea Oradea, unde au fost întâmpinați de artizanii bihoreni.

Au străbătut peste 2.000 de kilometri pentru a vedea ce minuni au creat artizanii bihoreni dar a meritat, spune cu zâmbetul pe buze directoarea de creație a brandului francez. „Ne dorim să facem cunoscut la nivel internațional toate creațiile minunate ce ies din mâinile acestor meșteri artizani. Sunt fascinată de patrimoniul cultural și material al județului Bihor și am decis să dezvoltăm o colecție în colaborare cu artizanii și cu fabricile de confecții din România. Ne dorim ca lansarea să aibă loc anul viitor alături de o revistă de promovare ce va include de capitole despre România care va fi distribuită la nivel internațional.”, a declarat directoarea de creație, Charlotte Urbain.

Celebrul cojoc binșenesc a fost și de data aceasta vedetă, fascinând prin culoare și unicitate. „Majoritatea locuitorilor Țării Beiușului au crescut cu războiul de țesut în casă. Nu am făcut excepție nici eu și iată-mă azi, reușind să duc mai departe  meșteșugul învățat. Am expus pentru reprezentantele brandului de parfum din Franța o serie de costume populare binșenești. Nu puteam veni fără cojocul nostru care va rămâne piesa de rezistență a identității costumului popular din Țara Beiușului. Îl regăsim în două variante, bărbătesc și femeiesc. Cojocul este o vestă, un pieptar din blăniță de miel alb tivită pe margini cu blăniță neagră de oaie sau astrahan. Varianta bărbătească este croită mediu ca lungime pe când cea feminină este croită mai sus de șolduri.”, ne-a povestit Mirela Boța, referent al Casei de Cultură Beiuș.
Pentru a vedea și alte obiecte ce aparțin  meșterilor populari din județ, vizita a continuat la secția de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor.

„Ne bucurăm de această oportunitate extraordinară de colaborare, care a bătut azi la ușa noastră. Sperăm ca numele și frumoasele tradiții ale bihorenilor să fie duse peste mări și țări., a trasmis Aurel Chiriac, directorul Muzeului „Țării Crișurilor” Oradea.

 „Fiecare comunitate rurală din România are un specific unic care completează identitatea comună, zonală. Chiar dacă seamănă între ele, costumele tradiționale diferă mai ales în detalii. Costumele populare din zona Bihorului sunt foarte frumoase, lucrate cu migală săptămâni întregi pentru un rezultat uimitor. Împreună cu reprezentantele unei celebre reviste din Franța care se află aici într-o vizită de cercetare, ne dorim să facem cunoscută această zonă și nu numai, mare parte din România. Dorim ca și francezii să cunoască și să cumpere costumele tradiționale și obiectele lucrate manual de artizanii bihoreni.”, a precizat pentru NewsBihor, președinta La blouse romanine, Andreea Tănăsescu.

Pentru a descoperi și mai mult din frumusețile locului, delegația franceză a vizitat Teatrul ,,Regina Maria” dar și alte clădiri încărcate cu istorie de pe urbea Crișului Repede.

 

Agenţia NewsBihor