Evenimentul organizat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltarea Durabilă Bihor, a reunit la Vadu Crișului proprietarii spațiilor de cazare din zonă, unități administrativ teritoriale, reprezentanţi ai Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, ghizi locali și operatori turistici. În cadrul întalnirii a fost prezentat conceptul de rețea locală de turism, brandul turistic al Pădurii Craiului precum și rezultatele unui studiu complex ce a adunat date importante pentru furnizorii serviciilor în turism.

 

Rezultatele studiului de monitorizare turistică din 2018 prezentat de Paul Iacobaş, managerul CAPDD Bihor au relevat faptul că ecodestinaţia Pădurea Craiului se află în topul destinaţiilor preferate de turiştii români în special orădeni şi clujeni. În ceea ce priveşte numărul turiştilor străini acesta a fost în creştere faţă de 2017, marea majoritae venind din Ungaria, Olanda, Germania ori Statele Unite ale Americii. În anul 2018 nu mai puţin de 12.100 de turişti au fost cazaţi în cele şase pensiuni din zonă. Cele mai căutate activităţi outdoor au fost raftingul, speoturismul, drumeţiile, alergarea montană, cicloturismul şi explorarea traseului de escaladă Via Ferrata.

’’Această destinaţie înseamnă, în prezent, patru peşteri turistice: Meziad, Farcu,Unguru Mare, Vadu Crișului, singura reţea de peşteri speoturistice din România formată din 10 peșteri, şase pensiuni certificate ca membre ale reţelei de ecoturism, care lucrează alături de alte 25 de facilităţi de cazare şi masă, trasee de drumeţie ce însumează sute de kilometri, 275 de kilometri de trasee marcate pentru mountain bike, trei trasee tematice, patru trasee de via ferrata, 355 de trasee dedicate escaladei şi alpinismului, unica reţea de trasee pentru trail running din ţară, cascade, defileuri, păduri, lacuri, biserici de lemn.’’ a precizat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Cei care nu au descoperit încă această zonă de poveste, pot viziona online filmul de promovare al Pădurii Craiului accesând https://www.youtube.com/watch?v=Ba2gnUivnpQ&feature=emb_title

Realizarea şi prezentarea acestui film este parte a proiectului „Săptămânile ecoturistice ale României”, proiect în cadrul căruia alte şase ecodestinaţii din ţară, Țara Hațegului-Retezat, Ținutul Zimbrului, Eco Maramureș, Băile Tușnad și împrejurimile, Țara Dornelor, Colinele Transilvaniei, au beneficiat şi ele de astfel de materiale filmate.

Filmul a fost realizat în cadrul programului „Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România” şi este o inițiativă comună a Romanian-American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat, fiind implementat de șapte unități de management de destinație, coordonate de Asociația de Ecoturism din România.

Sursa foto: http://padureacraiului.ro

Agenţia NewsBihor