Lucrările efectuate la primul etaj al Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou – Muzeul Țării Crișurilor Oradea – lucrări amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu”, ar putea fi încheiate în câteva luni, astfel încât publicul să aibă acces la secțiile de Științele Naturii, Arheologie și Istorie începând din mai.

Proiectul, în valoare totală de 21,6 milioane lei, este finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și presupune lucrări de amenjare și dotări interioare pentru clădirea monument istoric în care funcționează Muzeul Țarii Crișurilor din Oradea. Lucrările au ajuns în formă avansată la etajul I al clădirii, acolo unde vor exista expozițiile de Științele Naturii, Arheologie și Istorie.

Secţia de Ştiinţele Naturii, fondată în anul 1971, are colecţii care prezintă paleontologia şi evoluţia geologică a zonei de vest a României, remarcându-se vertebratele marine triasice, plantele fosile din Jurasicul inferior, dinozaurii din Cretacic şi vertebratele din Pleistocen, și colecţii de botanică şi zoologie, dintre care colecţia malacologică şi cea oologică. Secţia de Arheologie deţine un număr impresionant de obiecte dispuse în mai multe colecţii, printre care se regăsesc 60 de piese antice egiptene, un bogat lapidar medieval provenind în principal din Cetatea Oradea, tezaure monetare și piese de orfevrărie medievală. De asemenea, secția de Istorie deține colecții de documente, fotografie istorică, planuri, hărţi şi grafică istorică, istoria instituţiei, care cuprinde documente deosebit de valoroase cu privire la începuturile şi evoluţia instituţiei muzeale orădene începând de la 1872 până la zi, colecţia de arme și cea de de carte veche.

De altfel, la primul etaj au fost deja aranjate o parte dintre vitrine, iar rezultatul final prinde contur. În cadrul acestei investiții se vor mai realiza lucrări de amenajare a spațiului verde din curtea muzeului, reablitarea porții principale de acces, curățarea terenului, parcări și altele.

Grație unui proiect transfrontalier, vor mai fi asigurate amenajarea și dotarea etajelor II și III. În acest moment, se așteaptă finalizarea unor proceduri pentru a fi demarată licitația pentru mobilier. Aici vor funcționa secția de Etnografie, care deţine un patrimoniu de 19.896 de obiecte provenite, în principal, din cinci zone etnografice din vestul României, și secția de Artă, organizată pe patru mari colecţii: pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă.

În paralel, se lucrează la depozite. ,,Luna aceasta vom încheia capitolul dotări de mobilier pentru depozite”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Acesta a mai declarat, pentru NewsBihor, că instituția muzeală va funcționa cu expozițiile permanente aparținând tuturor secțiilor la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022, când vor fi finalizate toate lucrările. ,,Vrem să propunem un nou concept muzeal, care mizează pe valorificarea patrimoniului propriu. Muzeul deține aproximativ 500.000 piese, cu o valoare inestimabilă”, a apreciat Aurel Chiriac.

Conducerea Muzeului Țării Crișurilor pregătește pentru anul 2020 și câteva expoziții temporare surpriză și își dorește să continue proiectul cu Muzeul Național Brukenthal, oferind iubitorilor de artă şansa de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal, chiar dacă aceștia nu au posibilitatea să viziteze muzeul din Sibiu.

În galeria foto de mai jos puteți vedea, în exclusivitate, fotografii care prezintă stadiul lucărilor.

Larisa Patricia Herlaș