Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a anunțat luni, 30 decembrie, la orele dimineții, că în județul Bihor nu există drumuri închise sau blocate.

Pentru a circula fără probleme, în condiții de iarnă, polițiștii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă şi să respecte indicaţiile polițiștilor aflaţi în trafic. Aceștia au emis chiar și o serie de recomandări pentru deplasarea în siguranță. ,,Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și echipați-vă corespunzător autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă. Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto”, avertizează oamenii legii.

De asemenea, ei recomandă să acordați o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi să nu porniți la drum dacă sesizați probleme la sistemele de direcţie şi de frânare ori la instalaţia de semnalizare. Mai este important să nu uitați să ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi să asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor.

Siguranța tuturor participanților la trafic, prioritatea polițiștilor rutieri bihoreni

Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frânare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor, informează specialiștii. Nu în ultimul rând, trebuie să adaptați permanent viteza la condiţiile de drum și să păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

,,Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari”, au mai transmis polițiștii. Totodată, pietonii sunt rugați să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze doar prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, trebuie să trageţi pe dreapta, să porniţi luminile de avarie și să anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Apoi, rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră și porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Este bine ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon.

Se mai recomandă să curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament, să vă mişcaţi pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea, precum și să consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului. Iar pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.

Larisa Patricia Herlaș